Inkarnasjon, legemliggjørelse. I religiøs betydning er inkarnasjon en guddoms tilsynekomst i form av et menneske eller et dyr, en forestilling som er utbredt i religionshistorien.

I mange kulturer ble kongen sett på som inkarnasjonen av en guddom, for eksempel den egyptiske farao som den inkarnerte solguden Ra. Egyptisk religion gir også mange eksempler på inkarnasjon i form av dyr, for eksempel Apis-oksene som de inkarnerte gudene Ptah og Osiris.

I hinduismen spiller læren om guden Vishnus nedstigninger, avatara, i form av Fisken eller Villsvinet, eller i menneskeskikkelse som Rama eller Krishna, en sentral rolle.

I tibetansk buddhisme inkarneres bodhisattvaen Avalokiteshvara i Dalai Lama, og buddhaen Amitabha i Panchen Lama.

I kristen teologi brukes begrepet inkarnasjon for å betegne forestillingen om Jesus som en åpenbaring av Gud. Utgangspunktet er Johannesevangeliet kapittel 1, vers 14 der det står: «Ordet ble menneske».

Ideen forutsetter en form for pre-eksistens, at Jesus var hos Gud før han kom til Jorden, slik det klarest er formulert i den urkristne hymnen som står i Paulus’ brev til filipperne i Det nye testamentet (Fil 2,6–11). Poenget er å si at Gud var i Kristus (2 Kor 5,19), eller med den senere dogmatiske formel, at Jesus var «sann Gud og sant menneske».

Etter langvarige dogmatiske diskusjoner ble kirkelæren om Kristi to naturer fastslått i paradoksale formuleringer på kirkemøtet i Khalkedon i 451 og innarbeidet i den såkalte Nikenske trosbekjennelse. Problemet er å fastholde at det virkelig er Gud som virker og gir seg til kjenne i Jesus uten at Jesus opphører å være et ekte menneske. Inkarnasjon betyr ikke at Gud er kommet til jorden forkledt som et menneske, men at vi likevel i mennesket Jesus møter Gud slik at «den som har sett meg, har sett Faderen» (Joh 14,9 f.).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.