Rama
Rama avbildes ofte med pil og bue, og med mørk hud. Dette maleriet er laget i India for et europeisk marked.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Rama, den nest viktigste av Vishnus inkarnasjoner, avatara, etter Krishna. Tilbedelse av Rama er utbredt i Nord-India, og ordet Ram betyr «Gud» på flere ny-indiske språk.

Faktaboks

Uttale
rˈama

Ifølge legenden var Rama en prins i Ayodhya. Mens han flakket om i skogene, dit han uforskyldt var blitt forvist sammen med sine brødre og sin hustru Sita, ble Sita bortført av demonkongen Ravana til hans borg på Lanka. Sammen med apekongen Hanuman og hans hær drepte Rama demonene og befridde Sita.

Symbolikk

Rama personifiserer dharma (det rette) og blir betraktet som et forbilde på ærlighet, fromhet og tålmodighet. Fortellingen om Rama er et av de viktigste motivene i indisk litteratur, først og fremst i de episke diktverkene Ramayana av Valmiki og Ramcaritmanas av Tulsidas. Fortellingen er fremtredende i kunst, diktning, teater og film ikke bare i India, men også i hele Sørøst-Asia.

Politiske konflikter rundt fødested

Mange hinduer tror at fødestedet hans, Ramjanmabhoomi, finnes i Ayodhya og det har lenge vært en konflikt om denne tomten. Det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP) gjorde kampen om denne tomten til en hovedsak for politisk mobilisering i India. I 1992 ble moskeen som sto på tomten, revet ned av hindunasjonalister. Dette ble fulgt av opptøyer med flere tusen drepte.

Mobiliseringen for et tempel på Ramjanmabhoomi-tomten transformerte BJP fra et lite parti til en maktfaktor i India og førte partiet til regjeringsmakten. I november 2019 bestemte indisk høyesterett at et tempel tilegnet Ram skal bygges på den omstridte tomten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg