Krishna

Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0
Indisk maleri fra 1800-tallet. Krishna og Radha med drager.
Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0
Krishna har stjålet gopienes tøy og sitter i et tre.
Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Krishna, indisk gudeskikkelse, blir i hinduismen sett på som en av guden Vishnus viktigste «nedstigninger» (avatara) på Jorden, med andre ord som en frelserskikkelse som åpenbarer den høyeste guden.

Faktaboks

Etymologi
sanskrit ‘den Mørke’

For mange hinduer som tilber Krishna, er han imidlertid intet mindre enn gud selv.

Framstilling

Krishna-skikkelsen kan inneholde elementer av en historisk personlighet, men han er i det vesentlige en mytisk figur. Vi finner ham omtalt i det store indiske eposet Mahabharata som en ung prins og kriger, et forbilde på mot, besluttsomhet og uselvisk handling.

Senere, spesielt i verket Bhagavata-Purana, er det hans barndom og ungdom som står i fokus. Han blir født i byen Mathura (sør for New Delhi), men kongen advares i en spådom at det lille barnet en dag vil bli hans bane. Alle guttebarn blir drept på kongens befaling, men Krishna reddes ut av byen og vokser opp blant gjeterne i skogen i Vrindavan. Begge steder er i dag viktige hinduiske pilegrimssteder.

Som lite barn er Krishna full av skøyeraktige innfall, blant annet stjeler han smør fra kvinnene i landsbyen. Men samtidig viser han sin guddommelige natur ved å undertvinge ulike demoniske vesener. Hengivenheten (bhakti) til gudebarnet Krishna står helt sentralt i mange hinduers religiøse liv.

Senere blir han en ung mann som fullstendig vinner hjertene til gjeternes døtre og hustruer (gopi), og de forlater landsbyen for å danse med Krishna i skogen i månelyse netter, lokket ut av sine hjem av tonene fra Krishnas fløyte. Krishnas forhold til sin utvalgte, Radha, skildres ofte i litteraturen (for eksempel Jayadevas Gitagovinda) i erotiske bilder og oppfattes som uttrykk for tilbederens lengsel etter forening med gud.

Betydning

For alle hinduer er Krishna et bilde på guddommelig kjærlighet og skjønnhet, og hans nære tilknytning til kveget er en viktig forutsetning for hinduenes tilbedelse av kua. Han har inspirert tallrike diktere (for eksempel Surdas) og kunstnere (spesielt miniatyrmalere fra 1600-tallet av) og feires med store festivaler og skuespill.

Han er også viktig i hinduisk tradisjon idet lærediktet Bhagavadgita er lagt i hans munn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg