Ptah
Ptah i typisk positur, med kroppen bandasjert og smykket som en mumie og en tettsittende blå lue på hodet. Flippskjegget var et tegn på guddommelighet, og den grønne huden symboliserer Ptahs rolle som skapergud. Gudinnen Maat står bak ham og omfavner ham med sine beskyttende vinger. Veggmaleri fra graven til Tauseret og Sethnakht i Kongenes dal (KV 14). Ca. 1192 - 1077 fvt.
Ptah
Av .
Lisens: fri

Ptah var en gammelegyptisk skapergud, hovedgud i det gamle rike (ca. 2543-2120 fvt.), med hovedsete i Memfis. Her dannet han en triade sammen med sin kone Sekhmet og sønnen Nefertem.

Ptah fremstilles i menneskeform, stående med begge hendene om en stav som krones av hieroglyfene for makt, liv og stabilitet. Han har gjerne en tettsittende blå hette på hodet som gjør ham lett å kjenne igjen. Mot slutten av den nye riket (1550-1069 fvt.) ble han i økende grad trukket inn i mytologien om underverdenen i formen Ptah-Sokar-Osiris. Han fremstilles da som en mumie med Ptahs atteributter, med grønn hud for å vektlegge hans fruktbarhetsaspekt.

Som skaper er han også beskytter av kunst og håndverk, og ble derfor identifisert med Hefaistos av grekerne og med Vulcanus av romerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg