Vishnu er en indisk gud. Sammen med Shiva og en rekke gudinner dominerer han det religiøse liv i hinduismen. Særlig viktig er hans rolle som verdensordenens opprettholder, og for å redde verden griper han i kritiske øyeblikk inn ved å «stige ned» på jorden (se avatara).

Ifølge hinduisk mytologi tar han i disse nedstigningene ulike skikkelser, som fisk, skilpadde eller villsvin. Særlig viktig er hans nedstigninger som Krishna og Rama

Vishnus kone er gudinnen Lakshmi, men i Sør-India har Vishnu to koner, Laksmi og Bhudevi.

Selv om Vishnu kan fremstilles som gjennomstrømmende alle ting og som alle tings essens, fremstilles han også i utpreget grad som en person; mellom ham og tilbederen består det en intens gjensidig kjærlighet (bhakti). Vishnu er særlig viktig i den sørindiske retningen Shrivishnuismen der han ofte kalles Narayana.

Vishnu identifiseres med Brahman, som har en personlig (saguna) og en upersonlig (nirguna) form. I vishnuismens teologier regnes ofte guds personlige form å overgå hans upersonlig form. Den kjente hinduteologen Ramanuja  (1017-1137) regnes som den største tenker innen Shrivishnuismen, og formulerte en teologi rundt Vishnus guddommelige kvaliteter, kalt vishishtadvaita vedanta

Indias mest populære pilgrimssted Tirumala er tilegnet Vishnu, men her kalles han Venkateshvara. I mange av de andre vishnuittiske retningene er det guden Krishna som tilbes som hovedgud.

I theravada-buddhismen på Sri Lanka spiller Vishnu (under navnet Upulvan) en rolle som øyas skytsguddom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.