Vishnu
Vishnu
Av .
Vishnu

Vishnu, flankert av hustruen Lakshmi og ridedyret Garuda, fremstilt i menneskeskikkelse. Skulptur fra 500-tallet evt. i Changu Narayan i Katmandudalen i Nepal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007

Av /KF-arkiv ※.

Vishnu er en indisk gud. Sammen med Shiva og en rekke gudinner dominerer han det religiøse livet i hinduismen. Særlig viktig er hans rolle som verdensordenens opprettholder, og for å redde verden griper han i kritiske øyeblikk inn ved å «stige ned» på jorden (se avatara).

Faktaboks

Uttale
vˈishnu

Ifølge hinduisk mytologi tar han i disse nedstigningene ulike skikkelser, som fisk, skilpadde eller villsvin. Særlig viktige er hans nedstigninger som Krishna og Rama.

Vishnus kone er gudinnen Lakshmi, men i Sør-India har Vishnu to koner, Lakshmi og Bhudevi.

Selv om Vishnu kan fremstilles som gjennomstrømmende alle ting og som alle tings essens, fremstilles han også i utpreget grad som en person; mellom ham og tilbederen består det en intens gjensidig kjærlighet (bhakti). Vishnu er særlig viktig i den sørindiske retningen Shrivishnuismen, der han ofte kalles Narayana.

Vishnu identifiseres med Brahman, som har en personlig (saguna) og en upersonlig (nirguna) form. I vishnuismens teologier regnes ofte guds personlige form å overgå hans upersonlige form. Den kjente hinduteologen Ramanuja (1017–1137), som regnes som den største tenkeren innen Shrivishnuismen, formulerte en teologi rundt Vishnus guddommelige kvaliteter, kalt vishishtadvaita vedanta.

Indias mest populære pilgrimssted, Tirumala, er tilegnet Vishnu, men her kalles han Venkateshvara. I mange av de andre vishnuittiske retningene er det guden Krishna som tilbes som hovedgud.

I theravada-buddhismen på Sri Lanka spiller Vishnu (under navnet Upulvan) en rolle som øyas skytsguddom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg