Vishnu

Vishnu, flankert av hustruen Lakshmi og ridedyret Garuda, fremstilt i menneskeskikkelse. Skulptur fra 500-tallet e.Kr. i Changu Narayan, Katmandudalen, Nepal. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Vishnu av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse
Vishnu av . Falt i det fri (Public domain)

Vishnu er en indisk gud. Sammen med Shiva og en rekke gudinner dominerer han det religiøse liv i hinduismen. Særlig viktig er hans rolle som verdensordenens opprettholder, og for å redde verden griper han i kritiske øyeblikk inn ved å «stige ned» på jorden (se avatara).

Faktaboks

Uttale
vˈishnu

Ifølge hinduisk mytologi tar han i disse nedstigningene ulike skikkelser, som fisk, skilpadde eller villsvin. Særlig viktig er hans nedstigninger som Krishna og Rama.

Vishnus kone er gudinnen Lakshmi, men i Sør-India har Vishnu to koner, Laksmi og Bhudevi.

Selv om Vishnu kan fremstilles som gjennomstrømmende alle ting og som alle tings essens, fremstilles han også i utpreget grad som en person; mellom ham og tilbederen består det en intens gjensidig kjærlighet (bhakti). Vishnu er særlig viktig i den sørindiske retningen Shrivishnuismen der han ofte kalles Narayana.

Vishnu identifiseres med Brahman, som har en personlig (saguna) og en upersonlig (nirguna) form. I vishnuismens teologier regnes ofte guds personlige form å overgå hans upersonlig form. Den kjente hinduteologen Ramanuja (1017-1137) regnes som den største tenker innen Shrivishnuismen, og formulerte en teologi rundt Vishnus guddommelige kvaliteter, kalt vishishtadvaita vedanta.

Indias mest populære pilgrimssted Tirumala er tilegnet Vishnu, men her kalles han Venkateshvara. I mange av de andre vishnuittiske retningene er det guden Krishna som tilbes som hovedgud.

I theravada-buddhismen på Sri Lanka spiller Vishnu (under navnet Upulvan) en rolle som øyas skytsguddom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg