ISI ble gjennomført i de fleste latinamerikanske landene, men i varierende grad. I de store landene ble ISI innført i større grad og ga også jevnt over bedre resultater. En viktig grunn til dette var at de hadde et større hjemmemarked, altså flere personer som hadde råd til å kjøpe industrivarer.
ISI hadde oppslutning både på høyre- og venstresiden, men motstanden mot ISI økte etter hvert på høyresiden, særlig på 1970-tallet. Venstresiden la vekt på at omfordeling var viktig for at ISI skulle lykkes, fordi det ville gi massene mulighet til å kjøpe industrivarer og dermed skape et marked for industriell vekst.
Brasils mest markante politiker på 1900-tallet, Getúlio Vargas, hadde ISI som en sentral del av den omfattende moderniseringen han igangsatte da han kom til makten i 1930. Med noen viktige endringer ble ISI videreført av det høyreorienterte militærdiktaturet som styrte landet fra 1964 til 1985.
I Argentina ble ISI innført etter at de militære kuppet makten i 1930 og innførte et konservativt styre kontrollert av de militære. Raúl Prebisch (1901–1986) ble da utnevnt til sjef for sentralbanken. Han ble senere leder for ECLAC og den mest framtredende teoretiker og talsmann for ISI. Juan Peróns allianse med fagbevegelsen og hans tiltro til statens rolle i økonomien passet som hånd i hanske med ISI, og denne modellen ble utdypet og styrket i hans regjeringsperiode.
I Mexico gjorde partiet PRI ISI til en av hjørnesteinene i sitt politiske program. Mye av grunnlaget ble lagt av Lázaro Cárdenas som nasjonaliserte oljeutvinningen og jernbanen og igangsatte diverse statlige tiltak for å fremme industrialisering. Modellen leverte høy og stabil vekst fram til 1970-tallet.
Folkefrontens valgseier i 1938 var viktig for innføringen av ISI i Chile, blant annet gjennom opprettelsen av CORFO, et statlig organ med ansvar for å støtte og koordinere industrialiseringen av landet. Resultatene av ISI i Chile var betydelig svakere enn i Brasil og Mexico.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.