Subsidier, overføringer, ensidige eller vederlagsfrie ytelser, som er knyttet til næringsvirksomhet. Tilsvarende ytelser til private husholdninger kalles stønader.

Betegnelsen subsidier brukes mest om de åpne subsidier, som bevilges over offentlige budsjetter. Det kan imidlertid også finne sted en betydelig skjult subsidiering ved at bedrifter får billige lån med lave renter eller produksjonsfaktorer som for eksempel elektrisk energi til lave priser.

Subsidier kan ha ulike formål. I visse perioder, som umiddelbart etter andre verdenskrig, ble det utbetalt store subsidier for å holde prisene på varer nede. Subsidiene ble da i stor utstrekning utbetalt på importerte varer og andre varer hvor det var lett å kontrollere at subsidiene ikke ble tatt ut i form av høyere priser fra produsentene.

Senere har subsidiene for det meste hatt næringspolitiske eller inntektspolitiske formål.

Subsidieordninger blir ofte kritisert for at de hindrer en effektivisering av økonomien, både internt i de bedrifter som får subsidier, og strukturelt ved at de hindrer en omlegging til næringsvirksomhet som gir større avkastning.

På den annen side blir subsidiene forsvart med at de kan bidra til en mer rettferdig inntektsfordeling, og til å opprettholde næringsvirksomhet som er nødvendig for landets beredskap.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.