subsidier

Subsidier, overføringer, ensidige eller vederlagsfrie ytelser, som er knyttet til næringsvirksomhet. Tilsvarende ytelser til private husholdninger kalles stønader.

Faktaboks

Uttale
subsˈidier
Etymologi
av latin ‘hjelp, støtte’, egentlig ‘reserver’

Betegnelsen subsidier brukes mest om de åpne subsidier, som bevilges over offentlige budsjetter. Det kan imidlertid også finne sted en betydelig skjult subsidiering ved at bedrifter får billige lån med lave renter eller produksjonsfaktorer som for eksempel elektrisk energi til lave priser.

Formål

Subsidier kan ha ulike formål. I visse perioder, som umiddelbart etter andre verdenskrig, ble det utbetalt store subsidier for å holde prisene på varer nede. Subsidiene ble da i stor utstrekning utbetalt på importerte varer og andre varer hvor det var lett å kontrollere at subsidiene ikke ble tatt ut i form av høyere priser fra produsentene.

Senere har subsidiene for det meste hatt næringspolitiske eller inntektspolitiske formål.

Fordeler og ulemper

Subsidieordninger blir ofte kritisert for at de hindrer en effektivisering av økonomien, både internt i de bedrifter som får subsidier, og strukturelt ved at de hindrer en omlegging til næringsvirksomhet som gir større avkastning.

På den annen side blir subsidiene forsvart med at de kan bidra til en mer rettferdig inntektsfordeling, og til å opprettholde næringsvirksomhet som er nødvendig for landets beredskap.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg