Lázaro Cárdenas

Faktaboks

Lázaro Cárdenas

Lázaro Cárdenas del Río

Uttale
kˈarðenas
Født
1895, Jiquilpan, Mexico
Død
1970, Mexico by, Mexico

Artikkelstart

Lázaro Cárdenas var en meksikansk general og statsmann som var Mexicos president fra 1934 til 1940. Som president førte han en radikal politikk, kjent for sin støtte til streikende arbeidere og for opprettelsen av det statlige oljeselskapet Pemex.

Lázaro Cárdenas sluttet seg til konstitusjonalistene under den meksikanske revolusjonen, der han steg i rang og ble brigadegeneral, deretter Mexicos president. Tidligere president Plutarco Elías Calles, som ikke minst hadde æren for Cárdenas' forfremmelser og valg, kom snart i motsetning til ham og ble landsforvist. Cárdenas skiftet også ut embetsmenn som var lojale mot Calles.

Han førte en bondevennlig politikk og nasjonaliserte den i alt vesentlig amerikanskeide oljeindustrien. Hans utenrikspolitikk hadde skarp brodd mot de fascistiske landene i Europa, og han ga Lev Trotskij politisk asyl etter russerens opphold i Norge. Med unntak av en periode som forsvarsminister fra 1942 til 1945 deltok han ikke senere aktivt i politikken. I dag vurderes Lázaro Cárdenas som Mexicos mest populære president fra det 20. århundre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg