Liv Heløe

Faktaboks

Liv Heløe
Født
3. februar 1963, Harstad

Artikkelstart

Liv Heløe er en norsk dramatiker og skuespiller. Hun mottok den norske Ibsenprisen i 2006, for fire teaterstykker som alle hadde teaterpremiere i 2005: Lise L. om Lise Lindbæk, vist på Nationaltheatret, I dag og i morgen, som ble vist på Hålogaland Teater, Veien hjem, som ble sendt i NRK Radioteatret og Dag, som ble skrevet for utviklingsprosjektet Den unge scenen (DUS) og vist på Det Norske Teatret.

Skuespillerarbeid

Liv Heløe startet sin teaterkarriere som skuespiller i Kirkeristen Lille Teater. Hun spilte Hilde Wangel i Riksteatrets nynorskoppsetning av Henrik Ibsens Fruen fra havet, i oversettelse av Halldis Moren Vesaas (1987). På Den Nationale Scene, der hun begynte i 1988, hadde hun varierte roller. Blant dem var lille Lene i Sverre Udnæs' Visittid (1989), Helga og Anitra i Ibsens Peer Gynt (1993), tittelrollene i Victoria etter Hamsun (1993), Pippi Langstrømpe etter Astrid Lindgren (1993) og i Pia Maria av Karl Hoff (1995). Ved Nationaltheatret gjorde hun seg bemerket som datteren i Strindbergs Faderen og Kyra i David Hares Skylight (begge 1995). Hun spilte Nina i Tsjekhovs Måken og Sonja i Sverre Brandts Reisen til julestjernen (begge 1998). Heløe har hatt roller i film og TV, blant annet som Ragna i Ola Solums regi av Landstrykere etter Hamsun (1989) og hovedrollen i Sølve Skagens fjernsynsserie Solens sønn og månens datter (1993).

Dramatikerarbeid

Liv Heløe er en produktiv dramatiker, som ofte arbeider i en åpen, multimedial form der tekst, lyd og bilde settes i sammenheng. Hennes dramatikerdebut var med enakteren Negressen, som ble vist under Norsk Dramatikkfestival i 1992. Hun skrev flere kortere scenetekster før hun i perioden 2001–2003 utdannet seg gjennom pilotprosjektet for dramatikere, arrangert av Kunsthøgskolen i Oslo og Det Åpne Teater (senere Dramatikkens hus) i samarbeid, med visninger også på Nationaltheatret og Det Norske Teatret.

Siden har hun blant annet skrevet dramatikk for barn og voksne, fiksjonsbasert og dokumentarisk. Etter Hedda (2006) var inspirert av Hedda Gabler og andre stykker av Henrik Ibsen. Hun skrev manus til Før det ringer for Brageteatret (2010), en forestilling som samme år fikk Heddaprisen i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling. Ungdomsstykket Meet Me, som hadde urpremiere på Den Nationale Scene i 2013, mottok i 2016 de tyske teaterprisene Jugendtheaterpreis Baden-Württemberg og Kathrin-Türks-Preis.

I 2018 skrev hun tekst til Hålogaland Teaters storsatsning om Universitetet i Tromsøs femti år, kalt Sykle i snøstorm. Blant øvrige stykker er Leopard i parken (2003), I en butikk (2003), I dag og i morgen (2005), Hva skjedde femte mai (2007), London-Askim (2010), Når du får tenkt deg om (2011), I år skal det være moderne (2011), Drammen Obscura (2016) og Hvorfor kom du ikke før (2018).

Flere av Heløes skuespill er utgitt i bokform, og Radioteatret har også utgitt flere innspillinger av hennes stykker.

Familie

Liv Heløe er datter av tidligere sosialminister Leif Arne Heløe.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg