General, høyeste grad for offiserer i Hæren, og i de fleste land også for offiserer i Luftforsvaret. I Norge, i likhet med i de fleste lands hærer og luftforsvar, finnes tre generalsgrader: general, generalløytnant og generalmajor. 

I hæren angir generalens gradsbetegnelse tradisjonelt størrelsen, eller nivået, på styrkene han leder. Generalen er armésjef, generalløytnanten armékorpssjef, generalmajoren divisjonssjef og brigadegeneralen, eller brigaderen, sjef for en brigade.

I Norge, som ikke har hærstyrker av dette omfang, var graden general inntil 1970 reservert «rikets øverste krigsherre» Hans Majestet Kongen. Fra 1970 har også forsvarssjefen hatt graden general, og fra 2013 også Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen. Graden generalløytnant (viseadmiral om vedkommende kommer fra Sjøforsvaret) holdes av stabssjefen i Forsvarsstaben, sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter og forsvarssjefens representant i NATOs militærkomite.

Enkelte land, først og fremst nåværende og tidligere stormakter, har en grad over general, men som vanligvis bare benyttes i krig. I USA er denne graden betegnet General of the Army, henholdsvis Air Force; i Storbritannia Field Marshal og Marshal of the Royal Air Force; og i Russland, marskalk av den russiske føderasjon. I Frankrike er Maréchal de France en ærestittel, og ikke egentlig en militær grad. 

De fleste lands hærer eller luftforsvar har også en generalsgrad under generalmajor: i USA brigadier general; i Frankrike Général de brigade; i Danmark, Sverige, Finland og Tyskland brigadegeneral. I Norge og Storbritannia, derimot, betegnes ikke brigader som generalsgrad, men som høyeste stabsoffisersgrad. 

I likhet med admiraler i Sjøforsvaret betegnes generaler i Hæren og Luftforsvaret internasjonalt og i Norge gjerne som flaggoffiserer. Flaggoffiserenes gradsnivå angis med antall «stjerner», hvor feltmarskalk og tilsvarende er en femstjernes; general en firestjernes; generalløytnant en trestjernes; generalmajor en tostjernes og brigadegeneral og tilsvarende er en enstjernes flaggoffiser. Antall stjerner går igjen på generalenes skulderdistinksjoner og på brystdistinksjoner på feltuniform (unntaket er Frankrike hvor den øverste regulære generalsgraden, Général d'armée, bærer distinksjoner med fem stjerner og den laveste, Général de brigade, bærer distinksjoner med to stjerner).

I NATOs rangeringssystem, OF-1 til OF-10, som brukes for å kunne plassere de forskjellige medlemslands offiserer på samme eller tilsvarende nivå, er flaggoffiserene rangert fra OF-6, enstjernes, til OF 10, femstjernes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.