divisjon - militærvesen

Enhet av hæren, 10 000–20 000 mann, sammensatt av avdelinger fra ulike våpenarter, slik at den selvstendig er i stand til å føre strid over en viss tid. Tradisjonelt består divisjonen av tre brigader eller regimenter samt støtte- og forsyningsavdelinger. Alt etter hovedstyrkens karakteristikk taler man om infanteridivisjon, panserdivisjon, luftlandedivisjon m.m. I stormaktsarmeene har divisjonen vanligvis en fast, foreskreven organisasjon med et normert antall regimenter og bataljoner. Divisjon inngår normalt i armékorps.

Faktaboks

Uttale
divisjˈon
Etymologi
av latin

Norge har én divisjon, 6. divisjon, som vil lede de brigadene som blir oppsatt for forsvaret av Troms. 6. divisjon har sitt daglige hovedkvarter i Heggelia, Målselv i Troms. I fredstid er 6. divisjon en kaderorganisasjon som har ansvaret for operativ planlegging og utdanning av styrker.

I Sjøforsvaret brukes divisjon om 2–4 fartøyer av samme eller nær samme type, som opererer under én sjef. Enkelte land har fly- eller helikopterdivisjoner som hver består av 8–12 fly eller helikoptere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg