flerovium

Artikkelstart

Flerovium er et radioaktivt grunnstoff med atomnummer 114. Det er et syntetisk grunnstoff med isotoper fremstilt ved kjernereaksjoner. Det er fremstilt fire isotoper med massetall 286–289.

Faktaboks

Også kjent som
Grunnstoff med atomnummer 114

Historie

Etter en kjernemodell der nukleonene fyller opp skallnivåer har bly den tyngste stabile atomkjernen med 82 protoner og 126 nøytroner. Disse er blitt kalt magiske tall og representerer fylte sfæriske proton- og nøytronskall som stabiliserer kjernen mot spontanfisjon.

I 1960-årene ble det foretatt ekstrapolasjoner mot tyngre atommasser basert på skallmodellen, noe som førte til forutsigelse om at atomer langt utenfor det kjente nuklidekartet kunne eksistere og ha betydelig lang halveringstid. Slike atomer ble kalt supertunge grunnstoffer, på engelsk SHE (Superheavy Elements) og utgjør ei øy (stabilitetsøya) omgitt av meget ustabile nuklider. I sentrum på øya ville foreligge en dobbelt magisk nuklide, tilsvarende 208Pb, med 114 protoner og 184 nøytroner i kjernen, og denne nukliden, 298114, ble forventet å ha lang halveringstid. Resultatene av de teoretiske beregningene ble presentert på en konferanse om nuklider langt fra stabilitetslinja i Lysekil i Sverige i 1966. Det var starten på mange eksperimenter for å finne supertunge nuklider i naturen eller for å syntetisere dem ved kjernereaksjoner.

Selv om en rekke undersøkelser er utført, har det ikke lyktes å påvise supertunge grunnstoffer i naturen. Men det er utført mange eksperimenter for å lage tyngre og tyngre atomer ved å bestråle («bombardere») tunge, syntetisk fremstilte grunnstoffer med tunge ioner fra egnete akseleratorer.

I tidsskriftet Nature ble det i januar 1999 beskrevet eksperimenter fra Dubna i Russland der 244Pu var blitt bestrålt med 48Ca i 32 døgn. Dette førte til dannelse av et grunnstoff med atomnummer 114:

244Pu + 48Ca → 289114 + 3n

Denne kjernereaksjonen kan inntre hvis strålen av Ca-ioner har riktig kinetisk energi (230-239 MeV), slik at fusjonen av Pu+Ca blir en kjerne med cirka 30 MeV eksitasjonsenergi og som vil sende ut tre nøytroner. Den produserte nukliden mangler ni nøytroner på den «dobbelt magiske» kjernen med forventet lang halveringstid. Dubna-gruppen har observert alfahenfall med halveringstiden 30,4 sekunder og antyder å ha kommet inn på stabilitetsøya. Men gjentagne forsøk i andre laboratorier og også i Dubna har ikke kunnet reprodusere resultatet. I 2007 publiserte Dubna-gruppen resultater av nyere eksperimenter, og halveringstiden til 289114 var nå målt til 2,6 sekunder.

En ny og omfattende undersøkelse av produksjon og desintegrasjon av grunnstoff 114 ble utført ved GSI, Darmstadt, Tyskland i 2010, der en ny gassfylt rekyl-separator med høy effektivitet var tatt i bruk. For isotopene med massetall 289 og 288 ble det målt høyere virkningstverrsnitt eller reaksjonstverrsnitt (sannsynlighet for dannelse) enn tidligere resultater. Halveringstidene ble henholdsvis 0,97 sekunder og 0,47 sekunder, som begge er lavere enn 2,6 sekunder og 0,80 sekunder målt i Dubna.

Ununquadium

Kjemisk symbol Uuq
Atomnummer 114
Relativ atommasse 289
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall -
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d107s27p2

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg