GSI er et forskningssentrum for kjernefysikk lokalisert utenfor Darmstadt i Tyskland. Laboratoriet ble opprettet som et felles vesttysk laboratorium for tungioneforskning i 1969. Laboratoriet har siden utviklet seg i internasjonal retning. Inntil 2008 var navnet Gesellschaft für Schwerionenforschung.

Beskrivelse

Det blir utført fremragende eksperimenter i kjernefysikk ved laboratoriet. Blant annet er en rekke av de tyngste grunnstoffene (transuraner) første gang oppdaget der. GSI er også et ledende sentrum for studium av mellomenergi tungionekollisjoner (lavere energier enn dem som oppnås ved Brookhaven National Laboratory og CERN). Den primære hensikten med slike kollisjoner er å studere ved ekstreme betingelser (høye trykk og temperaturer). Det utføres også andre studier av atomkjerner under uvanlige betingelser, som studiet av hyperkjerner.

GSI er også sterkt involvert i kreftbehandling ved bruk av tungionestråler, se hadronterapi. Teknikk utviklet ved GSI er nå tatt i bruk ved ordinær behandling, blant annet ved sykehuset i Heidelberg.

Det nyeste utbyggingsprosjektet ved GSI, FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) er et internasjonalt samarbeidsprosjekt så langt med 16 medlemsland. Prosjektet ble påbegynt i 2017 og er fremdeles under utbygging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg