GSI – GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

GSI, (inntil 2008 Gesellschaft für Schwerionenforschung) er et forskningssentrum for kjernefysikk lokalisert utenfor Darmstadt i Tyskland. Laboratoriet ble opprettet som et felles vesttysk laboratorium for tungioneforskning i 1969. Laboratoriet har siden utviklet seg i internasjonal retning.

Fremragende eksperimenter i kjernefysikk utføres ved laboratoriet, deriblant er en rekke av de tyngste grunnstoffene (transuraner) første gang oppdaget der. GSI er også et ledende sentrum for studium av mellomenergi tungionekollisjoner (lavere energier enn dem som oppnås ved Brookhaven National Laboratory og CERN). Den primære hensikt med slike kollisjoner er å studere ved ekstreme betingelser (høye trykk og temperaturer). Det utføres også andre studier av atomkjerner under uvanlige betingelser, som studiet av hyperkjerner.

GSI er også sterkt involvert i kreftbehandling ved bruk av tungionestråler, se hadronterapi. Teknikk utviklet ved GSI er nå tatt i bruk ved ordinær behandling, bl.a. ved sykehuset i Heidelberg.

Det nyeste utbyggingsprosjekt ved GSI, FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) er et internasjonalt samarbeidsprosjekt så langt med 16 medlemsland. Prosjektet ventes ferdigstilt mellom 2015 og 2020.

Eksterne lenker: GSI, FAIR

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.