supertunge kjerner

Artikkelstart

Supertunge kjerner er meget tunge atomkjerner som ikke opptrer naturlig, men som kan fremstilles syntetisk i et eksperimentelt laboratorium.

Faktaboks

Også kjent som

Engelsk: SuperHeavy Elements (SHE)

Beskrivelse

En atomkjerne karakteriseres av sitt atomnummer Z, som er lik antall protoner i atomkjernen. Den tyngste stabile atomkjernen har Z = 92 (uran), mens tyngre atomer med Z høyere enn 92 kalles supertunge. Slike atomer er radioaktive og henfaller dermed til lettere atomer etter en gitt tid. Teoretiske beregninger har vist at man kan forvente noenlunde stabile kjerner i området med atomnummer Z = 114. Dette området i grunnstoffenes periodesystem blir populært kalt «stabilitetsøya».

For å skape atomer med atomtall Z helt opp til stabilitetsøya, sendes tunge kjerner mot tunge kjerner, slik som uran.

Historikk

I 1996 kunne Peter Armbruster og medarbeidere i Darmstadt, Tyskland, påvise kjerner med atomnummer Z = 112 og massetall A = 277.

I 1999 fikk man et nytt gjennombrudd. Først fant forskere fra Dubna, Russland, ett tilfelle av grunnstoffet ununquadium med Z = 114 etter at de hadde bombardert plutonium-244, 244Pu, med kalsium-48, 48Ca, prosjektiler i 34 dager.

Senere, samme år, ble det rapportert fra Lawrence Berkeley National Laboratory, USA, at grunnstoffet ununoctium, Uuo, Z = 118 var oppdaget, men det ble avslørt senere at en medarbeider fusket med data som ikke stammet fra eksperimentet.

I oktober 2006 fikk man et endelig gjennombrudd. Jurij Tsolakovitsj Oganessian og medarbeidere fra USA og Russland kunne rapportere at grunnstoffet med Z = 118 og A = 294 var oppdaget. Eksperimentet ble utført i Dubna, nord for Moskva, der en av verdens største syklotroner, U400, finnes. Her bombarderte forskerne californium-249, 249Cf, med en partikkelstråle av 48Ca i mer enn 1000 timer. Det nye grunnstoffet ble observert bare tre ganger i løpet av eksperimentet. Dessverre er levetiden bare ett millisekund, og det er vanskelig å se hvordan stoffet kan utnyttes videre.

Det er stor optimisme for at man skal kunne observere enda flere supertunge atomkjerner. Spesielt forventes at den tunge kjernen, unbihexium, 310Ubh med Z = 126 og N = 184, vil kunne være et grunnstoff som har lengre levetid. Samtidig er det klart at bindingene mellom nukleonene i disse kjernene ikke er så sterke som opprinnelig antatt, og man forventer ikke lenger å finne supertunge atomkjerner som er stabile.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jorolf Alstad

Siden Supertunge kjerner øyensynlig sorterer under kjernekjemi,foreslås: (på engelsk Superheavy Elements eller SHE) har meget tunge atomkjerner og finnes ikke i naturen.4.linje:De stabile kjernene vi idag kjenner,har maksimalt Z=90 (blykjerner med N=126)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg