Supertunge kjerner, (på engelsk SuperHeavy Elements eller SHE) meget tunge atomkjerner som ikke finnes i naturen. Flere teoretiske beregninger har vist at man forventer stabile kjerner i området med atomnummer Z = 114. Dette området i grunnstoffenes periodesystem blir populært kalt «stabilitetsøya». De stabile kjernene vi i dag kjenner, har maksimalt Z = 92. For å nå ut til stabilitetsøya sendes tunge kjerner mot tunge kjerner, f.eks. uran. I 1996 kunne P. Armbruster og medarbeidere i Darmstadt, Tyskland, påvise kjerner med atomnummer Z = 112 og massetall A = 277. I 1999 fikk man et nytt gjennombrudd. Først fant forskere fra Dubna, Russland, ett tilfelle av grunnstoffet ununquadium med Z = 114 etter at de hadde bombardert plutonium-244, 244Pu, med kalsium-48, 48Ca, prosjektiler i 34 dager. Senere, samme år, ble det rapportert fra Lawrence Berkeley National Laboratory, USA, at grunnstoffet ununoctium, Uuo, Z = 118 var oppdaget, men det ble avslørt senere at en medarbeider fusket med data som ikke stammet fra eksperimentet. I oktober 2006 fikk man et endelig gjennombrudd. Yu.Ts. Oganessian og medarbeidere fra USA og Russland kunne rapportere at grunnstoffet med Z = 118 og A = 294 var oppdaget. Eksperimentet ble utført i Dubna, nord for Moskva, der en av verdens største syklotroner, U400, finnes. Her bombarderte forskerne californium-249, 249Cf, med en partikkelstråle av 48Ca i mer enn 1000 timer. Det nye grunnstoffet ble observert bare tre ganger i løpet av eksperimentet. Dessverre er levetiden bare 1 ms, og det er vanskelig å se hvordan stoffet kan utnyttes videre.

Det er stor optimisme for at man skal kunne observere enda flere supertunge atomkjerner. Spesielt forventes at den tunge kjernen, unbihexium, 310Ubh med Z = 126 og N = 184, vil kunne være et grunnstoff som har lengre levetid. Samtidig er det klart at bindingene mellom nukleonene i disse kjernene ikke er så sterke som opprinnelig antatt, og man forventer ikke lenger å finne supertunge atomkjerner som er stabile.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. november 2012 skrev Jorolf Alstad

Siden Supertunge kjerner øyensynlig sorterer under kjernekjemi,foreslås: (på engelsk Superheavy Elements eller SHE) har meget tunge atomkjerner og finnes ikke i naturen.

4.linje:De stabile kjernene vi idag kjenner,har maksimalt Z=90 (blykjerner med N=126)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.