fenylhydrazin

Molekylmodell av fenylhydrazin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fenylhydrazin
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for fenylhydrazin
fenylhydrazin
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fenylhydrazin er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og nitrogen. Forbindelsen er en fargeløs, oljeaktig væske, som ved kontakt med luft blir rødbrun. Kokepunktet til fenylhydrazin er 243 °C. I helt ren tilstand har fenylhydrazin form som fargeløse krystaller med smeltepunkt 20 °C. Fenylhydrazin er det enkleste aromatiske derivatet av hydrazin og har kjemisk formel C6H5NHNH2.

Faktaboks

Uttale
fenˈylhydrasˈin

Fenylhydrazin reagerer basisk og danner salter med syrer, for eksempel fenylhydrazinhydroklorid. Forbindelsen reagerer også med aldehyder og ketoner under dannelse av fenylhydrazoner og virker, som de fleste hydrazinderivater, sterkt reduserende.

Fenylhydrazin fremstilles vanligvis ved diazotering av anilin og reduksjon av diazoniumsaltet. Fenylhydrazin har spilt en stor rolle som reagens i organisk kjemi, spesielt ved oppklaringen av sukkerartenes oppbygning. Innen kjemisk industri brukes fenylhydrazin i større mengder ved produksjon av for eksempel fargestoffer og legemidler. Stoffet er giftig og kan fremkalle ondartet eksem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg