fenylhydrazin

Molekylmodell av fenylhydrazin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
fenylhydrazin
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for fenylhydrazin
fenylhydrazin
Lisens: CC BY SA 3.0

Fenylhydrazin, fargeløs, oljeaktig væske, som ved kontakt med luft blir rødbrun. Kokepunkt 243 °C. I helt ren tilstand foreligger fenylhydrazin som fargeløse krystaller med smeltepunkt 20 °C. Stoffet er giftig og kan fremkalle ondartet eksem. Reagerer basisk og danner salter med syrer, f.eks. fenylhydrazinhydroklorid.

Faktaboks

uttale:
fenˈylhydrazˈin

Fremstilles vanligvis ved diazotering av anilin og reduksjon av diazoniumsaltet. Det er det enklest oppbygde aromatiske hydrazinderivat og har kjemisk formel C6H5NHNH2. Fenylhydrazin har spilt en stor rolle som reagens i den organiske kjemi, spesielt ved oppklaringen av sukkerartenes oppbygning. Det reagerer med aldehyder og ketoner under dannelse av fenylhydrazoner og virker som de fleste hydrazinderivater sterkt reduserende. Innen den kjemiske industri brukes fenylhydrazin i større mengder ved fabrikasjon av f.eks. fargestoffer og legemidler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg