hydrazin

Artikkelstart

Hydrazin er en fargeløs, giftig væske som ryker sterkt i luft og som lett oksideres. Hydrazin har vært benyttet som bestanddel av drivstoff for raketter, og har som reduksjonsmiddel fått en rekke anvendelser i organisk og uorganisk kjemi blant annet som antioksidant i gummi, oljer, fett og andre teknisk viktige organiske stoffer.

Faktaboks

Uttale
hydrazˈin

Kjemiske egenskaper

Hydrazin er et diamid med kjemisk formel H2NNH2 eller N2H4.

Kokepunkt for hydrazin er 113,5 °C. Fremstilles ved oksidasjon av ammoniakk med hypokloritt. Hydrazin er en svak base, den danner salter og er et kraftig reduksjonsmiddel. Hydrazin har som reduksjonsmiddel fått en rekke anvendelser i organisk og uorganisk kjemi. Det brukes som antioksidant i gummi, oljer, fett og andre teknisk viktige organiske stoffer. Teknisk viktig er omdannelsen av hydrazin til hydrogenazid, HN3.

Hydrazin har under og etter andre verdenskrig vært benyttet som bestanddel av drivstoff for raketter, hvor det forbrennes med blant annet hydrogenperoksid, oksygen eller salpetersyre.

Helseeffekter

Hydraziner er sterkt slimhinne- og hudirriterende, og ved direkte kontakt med huden kan det oppstå dype hudsår, ulcerasjoner. Ved innånding av hydraziner kan det opptre sterkt irritative virkninger i luftveiene og i slimhinnene i de øvre luftveiene. Ved sterk påvirkning kan det også opptre midlertidige skader i sentralnervesystemet, som enkelte ganger kommer til uttrykk i skjelving og krampeanfall.

Fenylhydrazin er blant de giftigste hydrazinene. I dyreforsøk med store doser har det også vært observert betydelige lever- og nyreskader, dessuten er det holdepunkter fra dyreforsøk på at hydraziner kan være kreftfremkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg