gullregnslekta

Gullregn, alle deler av treet er meget giftige.
av . begrenset
Alpegullregn blir til et lite tre med alderen
Alpegullregn av . CC BY NC SA 3.0

Gullregnslekta er en slekt i erteblomstfamilien. Plantene er busker eller små trær med opprette eller hengende grener og trekoblede blad og gule blomster i lange, hengende klaser. Hele planten er giftig.

Faktaboks

Også kjent som
Laburnum

Frøene i belgfruktene er flate, brune og kan minne om erter. Frøene kan friste barn og fremkalle alvorlig gullregnforgiftning. Kontakt lege eller Giftinformasjonen ved mistanke om at barn har spist gullregn.

Veden er hard og verdifull, brukes til finere snekkerarbeider og kalles dansk pokkenholt.

Arter

Det finnes tre arter som stammer fra Sør-Europa. Alminnelige prydbusker i Norge er vanlig gullregn, Laburnum anagyroides, og alpegullregn. Begge ble fra 1. januar 2016 forbudt å plante i og innføre til Norge.

I tillegg fins adams gullregn, Laburnocytisus adami, som er en podningsbastard oppstått ved at purpurgyvel, Cytisus purpureus, podes på vanlig gullregn. Den har gulrøde blomster i korte klaser. Av og til danner den skudd og blomster av ren gullregn eller ren purpurgyvel.

Forgiftning

Alle plantedelene, men særlig frøene i belgene, inneholder et alkaloid, cytisin, som har omtrent samme giftvirkninger som nikotin. Frøene, som ligner små, mørke erter, kan friste barn. En porsjon på 2–10 frø er tilstrekkelig til å fremkalle en alvorlig forgiftning hos dem.

Symptomene er svimmelhet, hodepine, sterk svetting, kvalme, voldsom oppkastsjau, diaré, utvidede pupiller, eventuelt kramper. Dødsfall har forekommet ved en dose som svarer til ca. ti belger. På grunn av sterk svie på tungen og i munnslimhinnen vil inntaket ofte begrense seg selv. Alvorlige symptomer kan sees også etter flere timer.

Behandlingen er den samme som ved akutt forgiftning. Kontakt lege eller Giftinformasjonen ved mistanke om at barn har spist gullregn.

Systematikk

Nivå

Norsk navn

Vitenskapelig navn

Slekt

Gullregnslekta

Laburnum

Familie

Erteblomstfamilien

Fabaceae

Orden

Erteblomstordenen

Fabales

Klasse

Tofrøbladede planter

Dicotyledoneae

Rekke

Dekkfrøete planter

Angiospermae

Rike

Planteriket

Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg