gullregnslekta

Alpegullregn blir til et lite tre med alderen
Gullregn, alle deler av treet er meget giftige.
.

Artikkelstart

Gullregnslekta er en slekt busker og små trær i erteblomstfamilien. Plantene har gule blomster som henger i lange klaser. Artene er giftige, og giftinformasjonen bør kontaktes om det er mistanke om at noen har spist plantedeler fra arter i gullregnslekta.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Laburnum
Beskrevet av
Philipp Conrad Fabricius

Artene er fremmede i Norsk natur, og de to artene gullregn (Laburnum anagyroides) og alpegullregn (L. alpinum) er vurdert av Artsdatabanken til å utgjør en svært høy økologisk risiko mot norsk natur. Disse artene er forbudt å innføre, sette ut og omsette i Norge.

Beskrivelse

Artene i gullregnslekta er busker og små trær med trekoplede blad. De femtallige blomstene sitter sammen i hengende blomsterklaser. Fruktene som dannes er belgfrukter som inneholder flate, brune frø som kan minne om erter.

Utbredelse

Artene i slekta stammer fra Sør-Europa. I Norge er artene gullregn og alpegullregn, samt hybriden hybridgullregn fremmede arter som er forvillet i norsk natur.

Bruk

Artene i slekta er brukt som prydbusker og trær i hager og parker. Veden til artene i slekta er hard og verdifull og brukes til finere snekkerarbeider, kjent som dansk pokkenholt.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Erteblomstordenen Fabales
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Slekt Gullregnslekta Laburnum

Giftinformasjon

Alle plantedelene, men særlig frøene i belgene, inneholder et alkaloid, cytisin, som har omtrent samme giftvirkninger som nikotin. En porsjon på 2–10 frø er tilstrekkelig til å fremkalle en alvorlig forgiftning.

Symptomene er svimmelhet, hodepine, sterk svetting, kvalme, voldsom oppkastsjau, diaré, utvidede pupiller, eventuelt kramper. Dødsfall har forekommet ved en dose som svarer til ca. ti belger. På grunn av sterk svie på tungen og i munnslimhinnen vil inntaket ofte begrense seg selv. Alvorlige symptomer kan sees også etter flere timer.

Behandlingen er den samme som ved akutt forgiftning. Behandling av gullregnforgiftning består først og fremst i å gi drikke, eventuelt med medisinsk kull. Kontakt lege eller Giftinformasjonen ved mistanke om at noen har spist gullregn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gullregnslekta
Laburnum
Artsdatabanken-ID
101937
GBIF-ID
3234737

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg