ginstslekta

Artikkelstart

Ginstslekta er en planteslekt bestående av 70-80 arter av busker i erteblomstfamilien. Plantene finnes naturlig i Europa, Nord-Afrika og i Vest-Asia. Flere av artene i slekta er viktige innslag i middelhavslandenes garrigue-vegetasjon.

Faktaboks

Også kjent som
Genista

Beskrivelse

Artene i ginstslekta er busker med grønne kvister. Plantene har oftest hele blad og blomstrer med gule blomster. Blomstene er ensymmetriske med fane, vinger og kjøl, noe som er karakteristisk for blomster i erteblomstfamilien. Blomstene sitter flere sammen i toppstilte klaser. Fruktene dannes er belger som inneholder flere frø.

Utbredelse

De 70-80 artene i slekta er hjemmehørende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. I Norge er noen innførte arter forvillet til norsk natur, men disse anses enten ikke som noen trussel for norsk natur, eller er ikke risikovurdert i Artsdatabankens fremmedartsliste fra 2018.

Dyrking og bruk

Flere av artene i slekta dyrkes for bruk eller som prydbusker. Fargeginst inneholder de gule fargestoffene genistein og luteolin, og har blitt brukt til farging av ull og lin. Balkanginst, G. lydia, og nåleginst, G. anglica, har i Norge blitt dyrket som prydbusker i hager og finnes forvillet i norsk natur.

Systematikk

Nivå

Norsk navn

Vitenskapelig navn

Slekt

Ginstslekta

Genista

Familie

Erteblomstfamilien

Fabaceae

Orden

Erteblomstordenen

Fabales

Klasse

Tofrøblada planter

Dicotyledoneae

Rekke

Dekkfrøa planter

Angiospermae

Rike

Planteriket

Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg