energiskogbruk

Artikkelstart

Energiskogbruk, skogbruk som tar sikte på at trevirket skal nyttes til produksjon av bioenergi. Den energi som årlig blir produsert gjennom plantenes fotosyntese og lagret i form av biologisk masse (biomasse), tilsvarer om lag 10 ganger verdens årlige forbruk av energi. Det meste av denne energien blir lagret i form av skog.

Et intensivt energiskogbruk drives etter de samme retningslinjer (planting, gjødsling osv.) som planteproduksjonen i jordbruket. Treslag som selje, pil og poppel har vist seg å være av spesiell interesse for energiskogbruket. Det er med slike treslag oppnådd en produksjon på 30 tonn tørrstoff (ved av stammer og grener) per hektar og år. Omløpstiden er kort, det går fra to til fem år mellom hver gang et energiskogfelt høstes.

I Norden drives energiskogbruket spesielt i Finland og Sverige, mens man i Norge satser på å nytte ut mindreverdig bartrevirke og naturlig forynget løvskog. Virket kan brennes som ved i vanlige ovner, hugges opp til flis eller omdannes til pellets. Flis og pellets er velegnet til bruk i sentralfyrings- og fjernvarmeanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg