Energiskogbruk er en form for skogbruk der hurtigvoksende treslag dyrkes på jordbruksmark og der biomassen (røtter, stamme og greiner) benyttes til produksjon av bioenergi.

Energiskogbruket følger de samme prinsippene om planting, tynning og gjødsling som ved vanlig planteproduksjonen i jordbruket. Omløpstiden (rotasjonstiden) til energiskogen kan være kort (3–5 år) og med hurtigvoksende treslag slik som Salix, poppel og eukalyptus, eller lengre (8–20 år), med ulike treslag slik som ask, bjørk, eukalyptus, osp, or eller lønn.

I Norden er energiskogbruket spesielt utbredt i Finland og Sverige. I Norge er energiskogbruket lite utbredt, og mesteparten av trevirket til bioenergi stammer fra mindreverdig bartrevirke og naturlig forynget løvskog.

Bioenergi grupperes ofte som flytende eller fast biobrensel. Eksempler på flytende biobrensel er etanol og biodiesel. De viktigste formene for fast biobrensel er fyringsved, flis og pellets. Trevirke fra energiskogbruket kan brennes som ved i vanlige ovner, eller hugges opp til flis eller omdannes til pellets til bruk i sentralfyringsanlegg og fjernvarmeanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg