Ved

Innsamling av biomasse (ved) i Mosambik.

Ved
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Biomasse er i sammenheng med energi en fellesbetegnelse på organisk materiale som stammer fra organismer som nylig har levd, og som brukes til produksjon av bioenergi.

Viktige eksempler på biomasse er trær og andre planter samt ulike former for organisk avfall som gjødsel (husdyravfall) og skogsavfall (bark og flis). Torv er også et organisk materiale, men regnes av de fleste FN-organer som et fossilt brensel.

Biomasse er en primær energikilde. Den kan brukes til energiformål på en direkte måte eller oppgraderes til mer anvendbare sekundære energibærere.

Ved

Den viktigste formen for biomasse er trevirke (ved). I mange utviklingsland har ved vært den dominerende energibæreren i husholdningen, særlig for matlaging. I flere afrikanske land er mellom 70 og 90 prosent av energiforbruket basert på biomasse, hovedsakelig i form av ved.

Kulturplanter

Ved siden av trevirke brukes ulike former for kulturplanter som mais, sukkerroer og raps. Disse brukes ikke direkte, men benyttes som råvarer i ulike termiske, kjemiske eller biokjemiske metoder for å omdanne dem til ulike former for biodrivstoff.

Energiproduksjon

For verden som helhet var energiproduksjon basert på biomasse rundt 57 exajoule (EJ) i 2019. Til sammenligning bidro kull med 162 EJ og råolje med 187 EJ. Mesteparten av energien fra biomasse ble brukt til oppvarmingsformål. Andre viktige anvendelser var til produksjon av biodrivstoff for transport (9 prosent) og til produksjon av elektrisk energi (5 prosent). Globalt står biomasse for rundt 9 prosent av verdens forbruk av primærenergi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg