pellets (fyring)

Pellets

Trepellets som brensel

Av .
Lisens: public domain

Artikkelstart

Pellets er et brensel i form av bioenergi, og fremstilt ved hjelp av pelletering.

Faktaboks

Uttale
pˈellets
Etymologi
engelsk ‘små kuler, piller’

Materialet som brukes for produksjon av pellets er tørt finfordelt tremateriale fra sagflis, treflis, hogstavfall eller annet treavfall. Dette presses samen til små kompakte sylindre, vanligvis med en diameter på 6–12 millimeter (mm), men ikke større enn 25 mm.

Med et fuktighetsinnhold på 10 prosent har pellets en effektiv brennverdi på cirka 17,3 megajoule per kilogram (MJ/kg). Norsk Standard (NS 3165, klasse 1) angir at brennverdien skal være minst 16,9 MJ/kg. For en pelletsovn med 85 prosent virkningsgrad tilsvarer det cirka 14,4 MJ/kg (4 kWh/kg) nyttiggjort energi.

Bruk

Pellets er et enkelt materiale å håndtere og transportere, og ligger vel til rette for bruk i små og mellomstore fyringsanlegg.

I private boliger brukes spesielle pelletsovner som er utviklet for denne type brensel. Ved riktig bruk blir fyring med pellets ansett for å være mer energieffektivt og miljøvennlig enn tradisjonell vedfyring. Pelletsovner er dessuten mer brukervennlig ved at den er utstyrt med en matemekanisme som sikrer en kontinuerlig forbrenning med liten manuell innsats. Ofte kan de ved hjelp av en elektronisk styringsmekanisme regulere varmeeffekten og dermed enklere tilpasse den til boligens behov.

Bruk av pellets fikk et oppsving rundt år 2000, men i de senere årene har andre oppvarmingsteknologier, som for eksempel bruk av varmepumper, fått større betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg