brunnakke

Brunnakke Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Brunnakke, fugleart i andefamilien. En mellomstor gressand, enkelte steder kalt lyngand, blesand, brunand eller pipand.

Faktaboks

uttale:
brˈunnˈakke
også kjent som:
Anas penelope

Hunnen er mørkt spraglet i brungrått og ligner en liten stokkand, men skjelnes fra stokkanda på den hvite buken. Hannen i vinter- og vårdrakt er lysegrå småvatret med mørkebrunt hode og nakke, lysegul panne og lysere brunt bryst. Det svarte halepartiet danner kontrast mot de delvis hvite kroppsidene og buken; i flukt viser den et stort hvitt felt på fremre del av vingen. Begge kjønn har et lite synlig, grønt vingespeil. Har en høy, plystrende fløytetone (pipand).

Forekommer fra Island og østover gjennom det nordlige Europa og Asia til Stillehavet. I Norge hekker den spredt både i lavlandet og i høyere strøk i det meste av landet. Mangler i deler av Østlandet og Sørlandet. På Vestlandet er den vanligst i lyngheiregionen langs kysten, mens den i innlandet i Sør-Norge er vanligst i subalpine våtmarker.

Reiret plasseres på bakken, godt skjult av overhengende busker eller kratt. De 5–9 kremgule eggene legges fra midt i mai til juni og ruges i ca. 25 dager. Mot slutten av rugeperioden samles hannene i grupper og gjennomfører fjærfellingen. I Troms kan man påtreffe fjærfellingsflokker på opptil 700–800 fugler.

Lever av både plantekost og akvatiske insekter. Norske brunnakker er overveiende trekkfugler som overvintrer i Vest-Europa. Enkelte kan overvintre langs kysten av Vestlandet og Sørlandet. Den norske bestanden er anslått til 3000–6000 hekkende par.

Jakt i Norge

Jakt på brunnakke er tillatt i hele landet fra 21. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder fylke, er jaktstart 10. september.

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Sverre O. Lundal

Brunnakken er komen med på lista over rovfuglar, men det kan vel ikkje vera rett. Dessutan manglar det bilete i artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg