Brunnakke. Hannen i forgrunnen, hunnen bak. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

brunnakke

Brunnakke. Hannfugl om vinteren.
Brunnakke
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Brunnakke er en fugleart i andefamilien. Den er en mellomstor gressand, og kalles enkelte steder også lyngand, blesand, brunand eller pipand.

Faktaboks

Uttale
brˈunnˈakke
Også kjent som

Mareca penelope

Utseende

Brunnakke. Hunnfugl om vinteren.
Brunnakke
Av /Shutterstock.

Hunnen er mørkt spraglet i brungrått og ligner en liten stokkand, men skjelnes fra stokkanda ved at brunnakken har hvit buk. I vinter- og vårdrakten er Hannen lysegrå småvatret med mørkebrunt hode og nakke, lysegul panne og lysere brunt bryst. Det svarte halepartiet danner en kontrast mot de delvis hvite kroppssidene og buken.

Mens den flyr viser den et stort hvitt felt på fremre del av vingen. Begge kjønn har et lite synlig, grønt vingespeil. Fuglene lager gjerne en høy, plystrende fløytetone, derav dialektnavnet pipand.

Utbredelse

Brunnakken forekommer fra Island og østover gjennom det nordlige Europa og Asia til Stillehavet. I Norge hekker den spredt både i lavlandet og i høyere strøk i det meste av landet, men finnes ikke i deler av Østlandet og Sørlandet. På Vestlandet er den vanligst i lyngheiregionen langs kysten, mens den i innlandet i Sør-Norge er vanligst i subalpine våtmarker.

Formering

Brunnakke, mor med andunger.
Brunnakke
Av /Shutterstock.

Reiret plasseres på bakken, godt skjult av overhengende busker eller kratt. De 5–9 kremgule eggene legges fra midt i mai til juni og ruges i cirka 25 dager. Mot slutten av rugeperioden samles hannene i grupper og gjennomfører fjærfellingen. I Troms kan man påtreffe fjærfellingsflokker på opptil 700–800 fugler.

Levevis

Fuglene lever av både plantekost og akvatiske insekter. Norske brunnakker er for det meste trekkfugler som overvintrer i Vest-Europa. Enkelte kan også overvintre langs kysten av Vestlandet og Sørlandet. Den norske bestanden er anslått til 3000–6000 hekkende par.

Jakt i Norge

Jakt på brunnakke er tillatt i hele landet fra 21. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder, er jaktstart 10. september.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Sverre O. Lundal

Brunnakken er komen med på lista over rovfuglar, men det kan vel ikkje vera rett. Dessutan manglar det bilete i artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg