Melke er en vanlig betegnelse på hannfiskens sæd/spermier.

Faktaboks

Etymologi
av melk, etter fargen

De fleste fisk innen klasse strålefinnefisk har ytre befruktning. Det betyr at hunnfisken først slipper ut eggene i vannet mens hannfisken nesten samtidig sprøyter ut sine spermier. Sædcellene aktiveres i kontakt med vann og starter svømmingen umiddelbart. Siden en sædcelle er svært liten har den kun begrenset mengde energi lagret som kan brukes til svømmingen. Det tar derfor kort tid, gjerne sekunder, før den er utslitt og dør.

Det er stor forskjell mellom arter når det gjelder mengden spermier som produseres. For arter med partnervalg produserer hannen kun lite spermier som han porsjonerer ut. Hos en art som for eksempel ørret utgjør total mengde spermier kun noen få prosent av total kroppsvekt før gytingen starter. Hos sild, der millioner av individer gyter fritt i vannmassene samtidig og på samme sted, kan spermiene utgjøre mellom 20–30 prosent av kroppsvekten. Den enkelt sildehann konkurrerer om å produsere mest og best sperm – noe som kalles spermiekonkurranse.

Hos arter som har indre befruktning, som for eksempel uer, kan man forvente at mengden melke er mye mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg