Skalldyroppdrett, oppdrett av sjølevende krepsdyr, muslinger og pigghuder. I norske farvann dreier det seg om arter som hummer, krabbe, blåskjell, kamskjell, østers og kråkebolle.
Oppdrett av skalldyr blir ansett å ha potensial til å bli en betydelig kystnæring i Norge. Forsøk med kultivering av hummer ble utført av Gunder Mathiesen Dannevig ved Flødevigen utenfor Arendal allerede i 1880-årene. I tiårene som fulgte ble det satt ut hundretusentalls hummeryngel på Sørlandet. Ettersom yngelen ikke var merket, kunne det ikke dokumenteres hvilken innvirkning utsettingen hadde på bestanden, og prosjektet ble etter hvert avsluttet.
Den første koordinerte, offentlige satsingen på utvikling av skalldyroppdrett var kamskjellprosjektet, senere skjellprosjektet, 1994–2003. Prosjektet fungerte som en overbygning for en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter. Næringsutvikling basert på skjelldyrking var også en del av programmet NUMARIO 1997–2002.
Kommentarer (3)
skrev hans petter hansen
skrev Turid M. Heen Wenn
svarte Svein Askheim
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.