Bekkesildre på Grønland
Bekkesildre vokser på fuktig mark i fjellet i Norge, gjerne på steder med noe forstyrrelse.

Bekkesildre er en flerårig urt i sildrefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Saxifraga rivularis
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Den blir om lag to til fem centimeter høy og har håndlappede blader og hvite eller rødlige blomster. Frukten er en kapsel, og den har ballistisk frøspredning. Bekkesildra har også vegetativ formering med utløpere. I Norge vokser den på fuktig mark i fjellet, gjerne på steder med noe forstyrrelse. Den kan skilles fra den svært like polarsildren ved at bekkesildre har vegetativ formering med utløpere, noe polarsildre ikke har.

Rødlistevurderinger

Artsdatabanken (2021) vurderer bekkesildre som nær trua (NT) for fastlands-Norge fordi snøleiene i fjellet er trua av de pågående klimaendringene. På Svalbard regnes imidlertid arten som livskraftig (LC).

Foreldrearter

Bekkesildre er en tetraploid (2n=52) av allopolyploid opprinnelse, og foreldreartene er den sirkumpolare polarsildren (Saxifraga hyperborea) og den amfiberingiske Saxifraga bracteata. Arten må altså ha oppstått ved Beringstredet.

Underarter og utbredelse

Arten har en svært spesiell utbredelse. Én underart (ssp. arctolitoralis) vokser i et lite område rundt Beringstredet (Alaska og Tsjukotka), men finnes også på Grønland. En annen underart (ssp. rivularis) vokser i arktiske og alpine strøk på begge sider av Atlanterhavet. Hypotesen er at ssp. rivularis spredte seg fra Beringstredet til Atlanterhavsområdet i forrige mellomistid, mens ssp. arctolitoralis har spredt seg til Canada og Grønland etter siste istid.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Sildreordenen Saxifragales
Familie Sildrefamilien Saxifragaceae
Slekt Sildreslekta Saxifraga
Art Bekkesildre S. rivularis

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

bekkesildre
Saxifraga rivularis
Artsdatabanken-ID
103672
GBIF-ID
3032783

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg