Faktaboks

Også kjent som

russisk Tsjukotskij avtonomnyj okrug

engelsk transkripsjon Chukotka Autonomous Okrug

Uttale
tsjukˈotka autonome område
Tsjukotka autonome område
Landskap i Tsjukotka autonome område.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tsjukotka
Tsjukotka er et av de russiske føderasjonssubjektene. Russland er en føderasjon som består av områder med ulik status og navn: Republikker («delstater»), oblaster («fylker»), krajer («territorier»), distrikter og føderale byer.
Tsjukotka
Av .

Tsjukotka autonome område er en administrativ enhet (føderasjonssubjekt) i Russland, i den nordøstligste delen av Sibir, Tsjukotkahalvøya, mellom Det østsibirske hav og Tsjuktsjerhavet. Området har et areal på 737 700 kvadratkilometer med rundt 50 000 innbyggere (2021). Administrasjonssenteret er Anadyr.

Befolkning

Befolkningen består hovedsakelig russere, men også tsjuktsjere og inuiter. Tsjukotka inngikk i Magadan fylke til 1995. Området ble opprettet som nasjonalt reservat for tsjuktsjere og inuiter i 1930.

Geografi

Landskapet er overveiende høyland og fjell, opptil 1853 meter over havet. Klimaet er subarktisk. Viktigste elv er Anadyr. Hele området har permafrost; i nord arktiske vidder og tundra, som går over i skogtundra lenger sør.

Næringsveier

Det utvinnes gull, kvikksølv, tinn og kull i nord. Det er et lite kjernekraftverk i Bilibino. Tsjukotka har velutviklet reindrift, fiske og jakt, og det er det eneste området i Russland hvor det drives hvalfangst. Redusert økonomisk aktivitet har ført til drastisk reduksjon av folketallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg