Faktaboks

Zimmerwaldbevegelsen

Zimmerwaldkonferansen

Uttale
tsˈimərvalt-

Zimmerwaldbevegelsen var en internasjonal sosialistisk bevegelse under første verdenskrig, grunnlagt i landsbyen Zimmerwald i Sveits 5.–8. september 1915. Møtet ble initiert av italienske sosialister og samlet delegater fra 11 land. Fra Norge var det sosialdemokratiske ungdomsforbund representert.

Zimmerwaldbevegelsens flertall under Lev Trotskij ønsket en samling av alle sosialister til propaganda for fred uten erobringer og skadeserstatninger, mens mindretallet under Vladimir Lenin ville mane arbeiderklassen til å omdanne den «imperialistiske krigen» til en nasjonal borgerkrig.

En ny konferanse ble holdt i Sveits året etter, mens den planlagte Stockholmskonferansen i 1917 måtte avlyses. Fra den russiske revolusjon i 1917 fulgte flertallet i hovedsak bolsjevikene, og Zimmerwaldbevegelsen ble derved en forløper for den kommunistiske internasjonale (Komintern).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg