Faktaboks

Sosialistisk Ungdom
fork. SU
Uttale
sosialˈistisk ungdom
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Frida Indregard (generalsekretær)
Styreleder
Synnøve Snyen (leder)
Logo
SUs logo.
Logo
Av .
Klare til kamp. Fra SUs valgkampkonferanse i 2009. Foto: Sosialistisk Ungdom (via flickr), tilgjengelig under CC BY-ND 2.0.
.
Lisens: fri

Sosialistisk Ungdom (SU) er Sosialistisk Venstrepartis ungdomsorganisasjon.

SUs historie går tilbake til 1970 da SFs ungdomsorganisasjon, Sosialistisk Folkepartis Ungdom – SFU, ble dannet etter bruddet mellom SF og SUF (m-l) i 1969. Nåværende navn er fra 1975, da Sosialistisk Venstreparti ble etablert. SU utga ungdomsmagasinet «Kraftverk» fram til 2015. Leder siden 2020 er Synnøve Kronen Snyen fra Nordre Follo.

Selv om SU støtter og arbeider nært sammen med SV, blant annet ved valgene, forfekter organisasjonen holdninger og standpunkter som ligger et godt stykke til venstre for moderpartiet. Det kommer også godt til uttrykk gjennom retorikken. SU kaller seg en «revolusjonær organisasjon». Internasjonalt solidaritetsarbeid, miljøkamp og likestilling på alle plan er sentrale stikkord i SUs politikk.

Kampsaker

SU kaller seg først og fremst en sosialistisk og feministisk organisasjon. Antirasisme og integrering har også lenge hatt høy prioritet. SU ønsker blant annet å innføre kvotering av minoritetsspråklige arbeidssøkere ved ansettelser i offentlig sektor. SU stiller seg for øvrig negativ til en mer åpen arbeidsinnvandring, fordi de frykter at de økonomiske og sosiale forhold for utenlandske arbeidssøkere i så fall blir enda dårligere enn de er i dag.

Ifølge SU må kvinner ha rett til å kle seg som de vil. De sier likevel nei til hijab i politiet på bakgrunn av at politiuniformen er «religionsnøytral», som SU selv formulerer det.

Ungdomsorganisasjonen vil også forby omskjæring av barn under 16 år. Seks timers normalarbeidsdag er et annet viktig mål, og det bør bli lettere å opprette arbeiderstyrte bedrifter, mener SU. Organisasjonen ønsker ellers at Equinor igjen skal bli et heleid statsselskap. SU mener dessuten at foretaksmodellen i helsesektoren må avvikles og sykehusene igjen bli tilbakeført til staten eller fylkeskommunene.

Sosialistisk Ungdom er også en miljøorganisasjon. En av deres viktigste saker er at oljereservene i Lofoten, Vesterålen og Senja skal forbli urørte. Samtidig settes billigere kollektivtransport høyt i organisasjonen. Under SUs landsmøte i 2018 vedtok organisasjonen at alle deres arrangementer skal være kjøttfrie.

SU viktig springbrett

Flere av de tidligere lederne i SU er blitt frontfigurer i SV, og endatil i Arbeiderpartiet. SU-lederne Erik Solheim og Kristin Halvorsen ble begge ledere i SV. Raymond Johansen, som var SU-leder fra 1986 til 1988, er i dag byrådsleder i Oslo og har dessuten vært partisekretær i Arbeiderpartiet. Også Paul Chaffey har vært SU-leder og stortingsrepresentant for SV, men gikk senere inn i Høyre og ble i 2013 statssekretær i Erna Solbergs regjering. Da hadde han vært leder for NHO-organisasjonen Abelia. Tidligere statsråd Heikki Holmås har også bakgrunn som SU-leder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Halvorsen, Kristin: Rett fra hjertet, 2004
  • Rossavik, Frank: SV fra Kings Bay til Kongens bord, 2011
  • Solheim, Erik: Nærmere, 1999
  • Sølhusvik, Lilla: Kristin Halvorsen. Gjennomslag, 2012

Faktaboks

Sosialistisk Ungdom
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg