Et soldatråd er en revolusjonær representasjon etter mønster fra de russiske revolusjonene i 1905 og 1917, med oppgaver som politisk organ for en troppeavdeling. Etter utbruddet av revolusjonen i februar 1917 ble det opprettet et arbeiderråd (sovjet ) som etter kort tid tok opp i seg representanter for sovjeter opprettet i de væpnede styrker (Petrogradsovjetet av arbeider- og soldatdeputerte).

Faktaboks

Uttale
soldˈatråd

I Sovjet-Russlands konstitusjon fra 1918 ble soldatrådene en del av statens styringssystem. Statens formelt øverste maktorgan var nå Den allrussiske sovjetkongress, som bestod av representanter for blant annet arbeidere, bønder og soldater organisert i råd (sovjeter) på lavere nivå. I Sovjetunionens konstitusjon fra 1924 og i senere konstitusjoner ble sovjetsystemet omstrukturert slik at soldatrådene bortfalt som grunnenheter.

I Norge oppstod en soldatrådsbevegelse i februar 1918. Den var inspirert av de russiske rådene og var sterkest i Trøndelag. Den gikk sterkt tilbake fra 1919 og forsvant i løpet av 1921. I 1918 spilte den en viss rolle som støtte for den revolusjonære retningen som vant fram på landsmøtet i Det norske Arbeiderparti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg