Skudd hos Acer pseudoplatanus, platanlønn.

Aksen til blader og sideknopper er skuddet de utvikles på. På bildet ses et skudd med endeknopp, sideknopper og et vissent blad som ennå ikke har falt av. Sideknopper kalles også "akselknopper".

Verbascum nigrum, mørkkongslys.
Aksen som går fra rotende til skuddende er lite forgrenet hos noen arter, slik som mørkkongslys.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0
Overskåret frø hos Ginkgo biloba, tempeltre.

Aksen fra skuddende til rotende utvikles allerede i plantens embryo. I dette embryoet av ginkgo ser man at frøbladene allerede er utformet. Resten av massen som synes inne i frøet på bildet er frøhvite, som nærer embryoet.

Akser i en plante er deler av planten som danner sideorganer. Den første aksen som dannes hos frøplanter går fra rotenden til skuddenden. En stamme med sidegrener, en gren med kvister, en kvist eller en stengel med blad, eller toppen av en blomsterstengel med kransene av blomsterblad i en blomst er noen eksempler på akser med sideorganer.

Faktaboks

Oversiden av et blad (den som vender seg mot skuddspissen) kalles den adaksiale siden, mens undersiden kalles den abaksiale siden. Når frøemner sitter i midten av en fruktknute, festet til punktet der fruktknutens skillevegger møtes, kalles det aksil placentasjon.

Aksedannelse i blomsterplanters embryo

Den første aksen i blomsterplanter dannes allerede inne i frøet, i plantens embryo. Den ene enden av embryoet utvikler seg til plantens rotende, mens den andre enden utvikler seg til skuddenden. Denne polariteten kan til og med være til stede i eggcellen før den er befruktet.

Det aksiale og radiale systemet

Planter med sekundær tykkelsesvekst danner et såkalt sekundært ledningsvev. Cellene som leder vann og løste stoffer i dette vevet (vedrør, trakeider og silrør hos blomsterplanter og trakeider og silceller hos nakenfrøete planter) er langstrakte loddrett sett. Disse cellene utgjør det aksiale systemet, som motsetning til margstrålene, som danner det radiale systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg