Sluk, eller kastesluk, er kunstig agn av metall, tre eller plast med en eller flere kroker til fangst av fisk. Veier vanligvis 2–60 gram.

Sluker finnes i ulike typer.

  • Sildesluker er metallsluker i form av fisk.
  • Skjesluker er skjeformede, presset i metall og forsynt med en til flere treblekroker (tregrenet krok).
  • Nymfesluker er imitasjoner av larver i gummi.
  • Spinnere er av metall og består av en kropp med påsatte vinger (f.eks. devonspinnere) eller med en roterende skje.
  • Wobblere er av tre eller plast (oftest flytende), ligner fisk, ofte med en plate til dybderegulering; brukes særlig til gjedde og laks.

Fiske med kastesluk drives i saltvann og ferskvann fra land eller fra båt. Tohåndsstenger (8½–10 fot) er mest brukt. I saltvann er beste tid for kasteslukfiske sist på flo og først på fjære, og om morgenen og mot kvelden. Til torsk brukes tunge sluker (20–60 g) med langsom gang som fiskes helt nede ved bunnen. Til sei, lyr, makrell og sjøørret brukes lettere sluker som fiskes hurtigere, gjerne blanke sluker (12–15 g).

I ferskvann brukes wobblere, skjesluker, mark eller reke med søkke etter laks tidlig i sesongen på stor elv. Sluken (25–40 g) bør fiskes dypt og langsomt, den bør ha en noe bred, spoleformet kropp i sølv og kobberfarge. Wobbler blir gjerne brukt senere i sesongen i lyse farger og i middels størrelse. Også sjøørret og sjørøye tar kastesluk på stor elv. Litt tunge spinnere i sølv og kobber eller i svart og gult er meget brukt. Den samme redskapen blir brukt til dorging etter laks.

I innlandsvann brukes kastesluk særlig etter ørret, harr, røye, abbor, gjedde og gjørs, wobblere og spinnere med lyse farger i mørkt vann og mørke i lyst vann. Best er sluker i små størrelser (9–15 g), spinnere (3–8 g) og flytende wobblere med god dykkeevne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.