piggfinnefisker

Piggfinnefisker har finner med stive, spisse stråler. Her representert ved arten uer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Piggfinnefisker er en orden med strålefinnefisker. Dette er den mest artsrike fiskeordenen med over 150 familier og 8000 arter. Trolig finnes det mange flere arter som enda ikke er beskrevet. Mange av artene har stor økonomisk betydning.

Faktaboks

Også kjent som
Perciformes

De beste kjennemerkene for arter innen denne ordenen er at de forreste delene av rygg-, gatt- eller bukfinnene har stive, uleddete og spisse finnestråler. Det er disse finnestålene som har gitt ordenen sitt navn.

Det er fortsatt endel faglig uenighet om plasseringen av de ulike fiskefamilien innen sine respektive ordener. Dette medfører tidvis at ulike fiskefamilier har vært plassert innen piggfinnefiskene og noen ganger i andre ordener. Vi følger i Store norske leksikon den overordnede systematikken til Eschmeyer's Catalog of Fishes, denne ansees som den mest oppdaterte oversikten over verdens fisker. Det betyr at det kan forekomme endel avvik fra den inndelingen som benyttes av andre, som for eksempel av den norske Artsdatabanken.

Tre fjerdedeler av artene i denne ordenen er saltvannsfisker. Til piggfinnefiskene hører blant annet kjente arter som åbor/abbor, berggylt, uer, steinbit, tangsprell og ålekvabbe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg