Torsk tilhører de strålefinnede fiskene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rødspette og andre flyndrer tilhører de strålefinnede fiskene.

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Strålefinnefisker er en klasse vannlevende virveldyr som omfatter de aller fleste nålevende fisker. Totalt er det registrert opp mot 35 000 arter av strålefinnefisker. Det betyr at mer enn 95 prosent av de nålevende fiskeartene tilhører denne gruppen. Hvert år oppdages og beskrives det mange nye arter.

Faktaboks

Også kjent som
Actinopteri
Vitenskapelig navn
Actinopterygii

Andre fiskegrupper

Utenom strålefinnefiskene er den største gruppen av fisker innen klassen haier og skater, med rundt 850 arter. I tillegg regnes flere andre klasser av virveldyr som fisker, men hver av disse har svært få nålevende arter.

Systematisk inndeling

Klassen strålefinnefisker deles inn i over 40 nålevende ordener og ca. 430 nålevende familier.

Den systematiske inndelingen av strålefinnefiskene i ordener og familier er komplisert og omdiskutert. Med jevne mellomrom publiseres nye studier som endrer på vår forståelse av slektskapet mellom de ulike gruppene. Familier kan dermed endre tilhørighet fra en orden til en annen ganske raskt. Dette gjør blant annet at den systematiske inndelingen av arter er ulik mellom ulike oppslagsverk. De to mest brukte slike oppslagsverk (Fishbase og Eschmeyer's Catalog of Fishes) kan derfor gi ulik tilhørighet. Eschmeyer's Catalog of Fishes ansees som den mest oppdaterte når det gjelder systematisk plassering, mens Fishbase er utmerket når det gjelder biologisk informasjon om arter og familier.

I Norge er Artsdatabanken den mest naturlig kilde å oppsøke for å finne informasjon om ulike arter. Den systematiske inndelingen som nyttes av Artsdatabanken sammenfaller ikke fullt ut med noen av de to andre kildene nevnt her. Så lenge det er faglig uenighet og usikkerhet omkring den systematiske plasseringen til ulike arter og familier, så er trolig dette noe vi må leve med.

Noen eksempler på strålefinnefisker

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

strålefinnefisker
Actinopterygii
Artsdatabanken-ID
197
GBIF-ID
204

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg