Klaipeda

Artikkelstart

Klaipeda er en by i Litauen, ved Østersjøen, ved innløpet til strandsjøen Kurisches Haff. Byen har 192 307 innbyggere (2016) og er landets tredje største by.

Faktaboks

Uttale
klˈaipeda
Også kjent som
tysk Memel

Bybeskrivelse

I gamlebyen (Senamiestis) ble alle de gamle kirkene revet under sovjettida (1945–1991). Elven Danė skiller gamlebyen og den såkalte «nybyen» (Naujamiestis), nord for gamlebyen. «Nybyen» ble utbygd på slutten av det 19. århundre. Her er blant annet et postkontor som ble bygd i neogotisk stil i 1893. Nord for nybyen er det flere attraktive forsteder til Klaipeda ved strandsjøen Kurisches Haff.

Næringsliv og transport

Klaipeda har landets største havn. Det er en isfri dypvannshavn med en egen terminal for cruiseskip. Klaipeda er hjemmehavn for de fleste litauiske fiskebåter. I byen er det fiskeforedlingsbedrifter. I havneområdet er det flere skipsverft. Industrivirksomheten omfatter også treforedlings- og tekstilbedrifter, samt bryggerier. Klaipeda er kjent for produksjon av prydgjenstander i rav. Det er gode vei- og jernbaneforbindelser til Vilnius og Kaunas. Klaipeda har fergeforbindelser med Trelleborg og Karlshamn i Sverige og med Kiel, Rostock og Travemünde i Tyskland. Palanga internasjonale flyplass er 23 kilometer nord for Klaipeda.

Kultur og utdanning

I Klaipeda er det et sjøfartsmuseum, et historisk museum og et museum for rav. Sjøfartsmuseet er i Klaipedas forstad Smiltynė, på nordspissen av den 98 kilometer lange sandtungen utenfor Kurisches Haff. Det er bare rester igjen av Klaipeda slott, som opprinnelig ble bygd i 1252. Det pågår en gjenoppbygging/restaurering av slottet (2020). I 2002 ble det åpnet et mindre museum i slottsområdet.

Det er sju universiteter og høyskoler i byen. Klaipeda universitet ble etablert i 1991.

Historie

I 1252 anla sverdridderne (fra Øst-Preussen) byen Memel som fikk tyske innbyggere, og ble befestet i 1312. Fra 1328 stod byen under Den tyske orden, og var en viktig handelsby på 1500-tallet. Den var under Sverige i perioden 1629–1635. Byen kom under Litauen i 1923 (se artikkelen Memelområdet) under navnet Klaipėda. Under andre verdenskrig hadde Tyskland en base for ubåter i Kaunas, som ble sterkt bombet under krigen. I perioden 1945–1991 var Klaipeda en del av Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg