Kaunas

Kaunas gamleby sett over elven Nemunas
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kaunas er en by i Litauen, ved sammenløpet av elvene Neris (Vilija) og Nemunas (Neman), 92 kilometer nordvest for landets hovedstad Vilnius. Byen har 383 764 innbyggere (2017) og er med dette den nest største byen i Litauen og den fjerde største byen i de baltiske land, etter de tre hovedstedene.

Faktaboks

Uttale
kˈaunas
Også kjent som
polsk Kowno

Bybeskrivelse

Gamlebyen (Senamiestis) er omgitt av Neris og Nemunas i nord, vest og sør. Rådhusplassen er gamlebyens midtpunkt. Rundt plassen er det fem kirker. Eldst er Vytautas-kirken fra 1399. Den såkalte «Nybyen» (Naujamiestis) øst for gamlebyen ble utbygd fra slutten av det 19. århundre. Senere har byen fått nye bydeler både i sør, nord og øst. I «Nybyen» er det flere bygninger fra mellomkrigstiden, da Kaunas var Litauens hovedstad, herunder den tidligere parlamentsbygningen fra 1928.

Næringsliv og samferdsel

Kaunas er et viktig handels- og industrisenter med produksjon av turbiner, verktøymaskiner, møbler, farmasøytiske produkter og papirvarer og med tekstil-, næringsmiddel- og kjemisk industri. Sju kilometer sørøst for byen er landets største kunstige innsjø med et vannkraftverk, bygd i 1959. Ved elven Nemunas er det en elvehavn. Det er gode vei- og jernbaneforbindelser til blant annet Klaipeda, Panevežys og Vilnius. 13 kilometer nordøst for byen er Kaunas internasjonale lufthavn.

Kultur og utdanning

I byen er det flere museer, blant annet et litteraturmuseum, et bymuseum, et sportsmuseum, et krigsmuseum og et eget museum for folkemusikkinstrumenter. Mikalojus Konstantin Čiurlionis museum er det eldste kunstmuseum i Litauen, grunnlagt i 1921. I Kaunas er det ruiner av en borg som ble ødelagt av den tyske orden i 1317. Kaunas slott ble bygd i det 14. århundre. St. George kirken er fra 1490-årene. Byens katedral er den største gotiske bygningen i Litauen. Rundt deler av byen er rester av et festningsverk som russerne bygde i perioden fra 1882 til 1915. To borger i dette festningsverket er omgjort til historiske museer.

I 2022 er Kaunas og Esch i Luxembourg europeiske kulturhovedsteder.

I Kaunas er det elleve universiteter og høyskoler. Det eldste universitetet er Kauno teknologiske universitet fra 1922.

Historikk

Kaunas ble grunnlagt på 1000-tallet og var i middelalderen et handelssentrum og en litauisk festning mot ordensridderne. Byen er blitt inntatt og ødelagt mange ganger. Kaunas fikk byrettigheter i 1408. I 1795 tilfalt den Russland og ble utbygd til en sterk festning, som i 1915 ble erobret av tyskerne. I perioden 1920 til 1940 var Kaunas Litauens hovedstad. (Siden 1944 er Vilnius hovedstad). Under den tyske okkupasjonen fra 1941 til 1944 ble mer enn 30 000 av byens jøder deportert eller drept. Byen fikk også store skader under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg