De litauiske strendene trekker mange sommerturister.
De litauiske strendene trekker mange sommerturister.

Litauen har en lengde på cirka 270 kilometer nord–sør, og strekker seg omtrent 350 kilometer inn i landet fra kysten mot Østersjøen. Få steder i landet når opp i en høyde på over 200 meter over havet, og det meste av Litauen ligger på under 100 meter over havet.

Langs kysten strekker det seg et belte av sanddyner, som i nord vender direkte ut mot Østersjøen, men som i sør grenser til strandsjøen Kurisches Haff. Elva Nemunas, som har sitt utspring i Belarus, renner ut i denne strandsjøen. I Litauen har elva en lengde på 359 kilometer og er med dette landets lengste elv. Kurisches Haff ligger innenfor en 98 kilometer lang sandtange som strekker seg nordøstover langs kysten. Den nordlige halvparten av denne sandtangen tilhører Litauen, mens den andre halvparten tilhører Russland. Litauens samlede kystlinje utenfor fastlandet i nord og utenfor den litauiske delen av denne sandtangen er til sammen 262 kilometer.

Berggrunnen består av relativt unge sedimentære lag som heller mot sør og sørøst. I nord finnes devonisk sandstein og permisk kalkstein, lenger sør avsetninger fra jura, kritt og tertiær. Fjellgrunnen er dekket av løsmasser fra istiden. I sør og øst er det et bakket morenelandskap med to høyder som er 294 meter over havet (Aukštojas og Juozapinės kalnas) og med mange sjøer. Med sine 44,79 kvadratkilometer er Drūkšiai, som ligger i Zarasai-området, den største innsjøen.

35 prosent av landets areal er dekket av skog. 16 prosent av landets areal er produktiv skog. Det aller meste er furu, med en del eik og gran.

De midtre deler av landet er et svakt bølget sletteland med brede elvedaler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg