Litauens geografi

De litauiske strendene trekker mange sommerturister.

Litauen har en lengde på cirka 270 kilometer nord–sør, og strekker seg omtrent 350 kilometer inn i landet fra kysten mot Østersjøen. Få steder i landet når opp i en høyde på over 200 meter over havet, og det meste av Litauen ligger på under 100 meter over havet.

Langs kysten strekker det seg et belte av sanddyner, som i nord vender direkte ut mot Østersjøen, men som i sør grenser til strandsjøen Kurisches Haff. Elven Nemunas, som sammen med sine bielver danner avløp for mesteparten av Litauen, renner ut i Kurisches Haff. Denne strandsjøen ligger innenfor en 98 kilometer lang sandtange som strekker seg nordøstover langs kysten. Den nordlige halvparten av denne sandtangen tilhører Litauen, den andre halvparten tilhører Russland. Litauens samlede kystlinje utenfor fastlandet i nord og utenfor den litauiske delen av denne sandtangen er til sammen 262 kilometer.

Berggrunnen består av relativt unge sedimentære lag som heller mot sør og sørøst. I nord finnes devonisk sandstein og permisk kalkstein, lenger sør avsetninger fra jura, kritt og tertiær. Fjellgrunnen er dekket av løsmasser fra istiden. I sør og øst er det et bakket morenelandskap med to høyder som er 294 meter over havet (Aukštojas og Juozapinės kalnas) og med mange sjøer. Med sine 44,79 kvadratkilometer er Drūkšiai, som ligger i Zarasai-området, den største innsjøen.

De midtre deler av landet er et svakt bølget sletteland med brede elvedaler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg