Litauens geografi

De litauiske strendene trekker mange sommerturister.

Litauen har en lengde på cirka 270 km nord–sør, og strekker seg omtrent 350 km inn i landet fra den 130 km lange østersjøkysten. Få steder i landet når opp i en høyde på over 200 moh., og det meste av Litauen ligger på under 100 moh.

Berggrunnen består av relativt unge sedimentære lag som heller mot sør og sørøst. I nord finnes devonisk sandstein og permisk kalkstein, lenger sør avsetninger fra jura, kritt og tertiær. Fjellgrunnen er dekket av løsmasser fra istiden. I sør og øst er det et bakket morenelandskap med høyder opp til 294 moh. (Aukštojas) og med mange sjøer. Med sine 44,79 km² er Drūkšiai som ligger i Zarasai-området den største innsjøen. De midtre deler av landet er et svakt bølget sletteland med brede elvedaler.

Langs kysten strekker det seg et belte av sanddyner, som i nord vender direkte ut mot Østersjøen, men som i sør grenser til lagunen Kuršių marios (Kurskij saliv). Lagunen ligger innenfor en cirka 95 km lang tange som strekker seg nordøstover langs kysten. Nemunas, som sammen med sine bielver danner avløp for mesteparten av Litauen, renner ut i Kuršių marios.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg