Ullensaker kirke
Ullensaker kirke
Av /Arfo forlag.
Ullensaker kirke
Ullensaker kirke
Av /Arfo forlag.

Ullensaker kirke er en kirke Ullensaker kommune i Akershus fylke. Kirken hører til Ullensaker sokn i Øvre Romerike prosti. Den er en del av Borg bispedømme og forvaltes av Ullensaker kirkelige fellesråd.

Faktaboks

Også kjent som

Romerikskatedralen

Arkitekt
Arnstein Arneberg (1882–1961)
År
1958
Stilperiode
Modernisme

Kirken er bygget i mur og ble oppført i 1958. Den er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg og har 650 sitteplasser.

Ullensaker kirke

Kirkerommet i Ullensaker kirke i Akershus fra 1958, av arkitekt Arnstein Arneberg.

Ullensaker kirke
Av /Arfo forlag.

Historie

Det har stått flere kirker i området der Ullensaker kirke ligger i dag. Den første kirken ble oppført i middelalderen ved prestegården Ullinshov, rundt 200 meter fra dagens kirke.

På 1500-tallet ble det bygget en stavkirke på det nåværende kirkestedet, som ble revet i 1768 og erstattet med en hvitmalt tømmerkirke. Denne brant ned den 16. juni 1952 etter å ha blitt truffet av lynet.

Ullensaker kirke ble innviet og vigslet 12. oktober 1958 av biskop Johannes Smemo med kong Olav til stede. Fra kirken som brant ned i 1952 ble blant annet altertavle, døpefont, prekestol reddet ut og overført til den nye kirken.

Eksteriør

Kirke er en langkirke i armert betong. Bygningen domineres av et høyt tårn med kobbertak og med et spir i midten. Øst for tårnet ligger skipet og det smalere koret, mens på tårnets vestside er det en lavere og bredere fløy med menighetssal og gravkapell. Hovedinngangen ligger i et lavere tilbygg mot vest. Kirken har sideinnganger på nord- og sørsiden av tårnet.

Interiør

Innvendig er vegger og tak dekorert med freskomalerier har av Alf Rolfsen. Maleriene rundt korbuen viser bibelske temaer, mens korets østvegg har malerier av Kristus og evangelistene. Anders R. Andersen har dekorert menighetssalen og kapellet.

Altertavlen i renessansestil fra 1633 er skåret av billedhuggeren Johan Reinholdt. Tavlen er rikt dekorert og har blant annet et relieff av nattverden i storfeltet. Døpefonten i kleberstein fra 1100-tallet kommer fra Gudbrandsdalen. Prekestolen fra 1649 var en gave fra sogneprest Kjeld Stub, og har bildefelt med evangelistene og Kristus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg