Toril Carlsen

Faktaboks

Toril Carlsen
Født
27. april 1958, Oslo
Toril Carlsen
Toril Carlsen var ansatt på Den Norske Opera & Ballett fra 1979 til 2010.
Toril Carlsen
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Toril Carlsen er en norsk operasanger (sopran) med en 30 år lang karriere på Den Norske Opera & Ballett. Hun har hatt gjesteengasjementer på flere operascener i inn- og utland og har vært aktiv som konsert og oratoriesanger. Hun er en av landets fremste sangpedagoger.

Utdannelse og sangkarriere

Toril Carlsen gjorde seg tidlig gjeldende i norsk musikkliv. Hun kom inn på Statens Operaskole som 18-åring og debuterte på Den Norske Opera i 1979. Året etter fikk hun fast ansettelse, en stilling hun hadde frem til 2010. Hun har også hatt engasjementer på Deutsche Staatsoper i Berlin i perioden 1989 til 1994, Malmø musikkteater, Göteborgsoperaen, Operaen i Kristiansund, Opera Vest, Opera Sør og Haugesund Kammeropera. Hun turnerte også mye med Den Norske Operas Riksopera så lenge den eksisterte.

På Den Norske Opera & Ballett har hun spilt over 70 roller. Hennes repertoar spenner fra tidlig barokkopera til samtidsmusikk. Hun har vært med på urfremførelsene av Martin Udbyes Fredkulla, Ragnar Söderlinds Rose og Ravn, Henrik Hellstenius' Sera, Ketil Hvoslefs Barabbas og Gisle Kverndokks Fjerde nattevakt, Jorden rundt på 80 dager og Påske. Hun har vært en aktiv konsert- og oratoriesanger med symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim, ved Festspillene i Bergen og Rikskonsertene.

Hun har også gjort en rekke plateinnspillinger av norsk musikk.

Pedagogisk- og organisasjonsvirksomhet

Toril Carlsen har undervist i sang ved Kunsthøgskolen i Oslo – avdeling Operahøgskolen siden 2009 (som professor siden 2019) og ved Barratt Due musikkinstitutt siden 2013. Siden 2012 har hun vært fakultetsmedlem i sommerkurset Lidal North International Workshop i Oslo. Siden 2016 har hun også hatt mesterklasser ved Universitetet i Agder.

Hun har også hatt en rekke styreverv: i Det Norske Tonekunstnersamfund (leder siden 2011), Norsk Operasangerforbunds hjelpekasse/Kirsten Flagstad Fond (leder siden 2012), Norsk Operasangerforbund (nestleder 1987–2002) samt Fond for utøvende kunstnere, Oslo Domkor og Ruud/Wallenbergs fond. Hun har vært jurymedlem i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 1999 samt i Ingar Doblougs stiftelse siden 2009, som tildeler stipendier for masterstudier i utlandet til sangere og instrumentalister.

Priser

  • Kritikerprisen for Klokkerkonen i Leoš Janáčeks Jenůfa, 2002/2003
  • Flagstadprisen for Klokkerkonen i Janáčeks Jenůfa, 2003
  • Ragnar Ulfungs pris «Årets sanger» for Klokkerkonen i Janáčeks Jenůfa, 2003
  • Operaklubben Arie, Årets sanger, 1999
  • Operaens venner, 15-årsjubileumspris, 1994

Viktige roller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg