Timbuktu, svensk rapper, komponist, låtskriver og programleder. Timbuktu har gjennom hele 2000-tallet vært en av Nordens mest kjente rappere. Etter å ha rappet i gruppen Excel, samt gitt ut en singel og en EP som soloartist på 90-tallet, albumdebuterte han i 2000 med T2: Kontrakultur på sitt eget plateselskap JuJu Records. T2: Kontrakultur var et dobbeltalbum der Timbuktu rappet på svensk på den første delen og engelsk på den andre delen. Hele albumet var produsert av Breakmecanix, som har spilt en sentral rolle i mesteparten av Timbuktus karriere. Etter T2: Kontrakultur har Diakité i hovedsak rappet på svensk, og hans skånske dialekt har etter hvert blitt et kjennetegn for hans artistiske stil.

Timbuktu kom med sitt andre album W.D.M.D. (Watt's Dö Madderfakking Dill?) i 2002. Lydbildet på dette albumet er markant annerledes fra lydbildet på debuten. Der T2: Kontrakultur var mer beats-basert, er oppfølgeren i større grad preget av at Timbuktu og Breakmecanix blander sjangere, noe som spesielt kan høres i låten "Jag drar". Denne miksen mellom hiphop og andre musikksjangere skulle fremover, i likhet med den skånske dialekten, vise seg å bli svært karakteristisk for Timbuktus musikk. W.D.M.D. vant en Grammis (svensk prisutdeling på linje med Spellemannprisen) for "Årets hiphop/soul", men det var først i 2003 at rapperen skulle få sitt virkelig store gjennombrudd. Dette året ga nemlig Timbuktu ut albumet The Botten Is Nådd, der tittelsporet ble en stor hit både i Sverige og Norge. Albumet gjorde seg også bemerket gjennom flere politiske låter, blant annet "Ett brev", der den daværende svenske statsministeren Göran Persson ble adressert med flengende kritikk, og "Dynamit", der Timbuktu sammen med Peps Persson harselerte med svensk dobbeltmoral. Timbuktu fikk på Grammisgalan i 2003 prisen for beste hiphop-album for andre år på rad. Han ble dessuten belønnet med to priser, for årets hiphop-album og årets låt, på den svenske musikkprisen P3 Guld.

I 2005 slapp Timbuktu Alla vill till himmelen men ingen vill dö, og dette albumet ble også kåret til "Årets hiphop/soul" på Grammis-utdelingen. Samtidig fikk han P3 Guld-prisen for beste mannlige artist. Alla vill til himmelen men ingen vill dö solgte til gull både i Norge og Sverige og albumet er Timbuktus foreløpig største kommersielle suksess her til lands med 38 uker på VG-lista. Albumet var drevet av flere store hits og da spesielt titellåten som i 2006 ga Timbuktu en ny P3 Guld-pris for årets låt. To år senere kom Diakité ut med sitt femte studioalbum, Oberoendeframkallande. Albumet gikk inn på første plass på den svenske albumlisten, mens det hadde syvende plass som beste plassering på VG-lista. I 2008 kom En High 5 & 1 Falafel, et album som ble møtt med blandede kritikker og som solgte langt mindre enn hans tidligere utgivelser.

I 2010 kom det frem at rapperens økonomiske bokfører hadde overført flere millioner kroner til syv ulike selskaper uten at Timbuktu hadde kjennskap til det. Da rapperen sjekket kontoen høsten 2009 var det, i følge svensk presse, kun 100 kroner igjen og ikke 4,9 millioner svenske kroner som det egentlig skulle vært. Saken utviklet seg til et massesøksmål mot store deler av den svenske musikkeliten, der band som The Hives, Europe og The Ark ble trukket inn. I desember 2011 hadde Timbuktu fått igjen en del av pengene.

Den økonomiske svindlersaken skulle sammen med en rekke andre personlige påkjenninger og nedturer danne bakteppe da Timbuktu i 2011 gjorde comeback med albumet Sagolandet. Timbuktu hadde nå signert for EMI, og Sagolandet ble dermed det første albumet fra Timbuktu som ikke kom ut på JuJu Records. Etter kreative motsetninger mellom Diakité og Breakmecanix ble det også til at hans tidligere faste produsentduo ikke deltok på albumet. Istedenfor var det en rekke andre produsenter som sto bak lyden på skiva, blant annet nordmennene Tommy Tee og Nasty Kutt. Timbuktus syvende studioalbum er hans foreløpig mest personlige, og det har et tidvis mørkere lydbilde enn tidligere utgivelser. Låten "Allsång på gränsen" handler om bortfallet av hans stefar, mens den Tommy Tee-produserte "Malmö" tar et oppgjør med Timbuktus bosted etter de rasistiske motiverte drapene og drapsforsøkende begått av en snikskytter i 2010.

Mest bemerkelsesverdig er imidlertid radiohiten "Resten av ditt liv", som handler om rapperens tidligere økonomiske bokfører, og låten "Dansa", hvor Timbuktu sammen med de klassiske musikerne Jan Lundgren og Duo Pannacotta bruker en melodi av Franz Schubert som grunnlag for en mørk og trist tekst. Sagolandet ble godt mottatt av kritikere og publikum i både Sverige og Norge, der albumet oppnåde henholdsvis 2. og 12. plass på de nasjonale albumlistene. Her til lands ble albumet hjulpet av den Susanne Sundfør-gjestede singelen "Kapitulera". Timbuktu fikk en Grammis-pris etter Sagolandet for "Årets hiphop/soul", og ble dessuten nominert for "Årets låt" for "Resten av ditt liv".

I 2012 ga Timbuktu albumene Pusselbitar og Full ära. Førstnevnte er en samleplate, mens Full ära er et samarbeidsprosjekt med hans faste liveband Damn!. Albumet består av nyinnspilte versjoner av låter som Timbuktu og bandet hadde fremført på konserter de siste ti årene. I 2014 utga han studioalbumet För livet till Döden

I desember 2011 mottok Timbuktu Nordens språkpris. Prisutgiver Foreningen Norden sin begrunnelse var at Diakité "med innlevelse og sosialt engasjement, medvirker til å styrke det skandinaviske språkfellesskapet. På sin skånske dialekt begeistrer han tusenvis av mennesker på tvers av grensene i Norden." Timbuktu har tidligere blitt kåret til årets svenske tekstforfatter to ganger, i 2003 og 2005, på Grammisgalan og en gang, i 2003, på Manifestgalan. På Manifestgalan, som er en prisutdeling for svenske artister på uavhengige plateselskaper, har han dessuten blitt kåret til årets artist i sjangrene rap, soul og r&b i 2003 og 2008. På Kingsizegalan 2012, en nystartet prisutdeling for svensk hiphop, fikk Timbuktu priser for "Årets soloartist", "Årets låt" og "Årets live".

Timbuktu har et rykte på seg for å holde gode konserter, og i 2005 ble han kåret til årets svenske liveartist på Manifestgalan. Konsertene hans er som regel støttet av bandet Damn!, rapperen Chords og DJ Amato. I 2004 ga Timbuktu ut albumet Live! m/ Damn! som oppsummerte hans svenske turné i tiden etter albumet The Botten Is Nådd. Fire år senere ga Timbuktu ut et nytt livealbum, denne gangen med opptak fra en konsert på Parkteateret på Grünerløkka den 22.desember 2007. Han har også utgitt konsert-DVDen Funken styr våra steg, og har hatt konserter på de fleste store skandinaviske festivaler, blant annet Hultsfredfestivalen, HovefestivalenQuart-festivalen og Roskildefestivalen.

Jason Diakité har vært programleder i både svenske P1 og P3, og deltok i 2011 på den andre utgaven av musikkprogrammet Så mycket bättre på Sveriges TV4. Her gjorde han suksess med sin versjon av Mikael Wiehes "Flickan och kråkan". Han har også figurert flere ganger som seg selv i tegneserien Rocky av Martin Kellerman. I 2004 utga Timbuktu og gruppen Helt Off et album titulert gruppens navn. Helt Off er et skånsk reggaeband bestående av rapperen Chords, Timbuktu og M.O.N.S. fra produksjonsduoen Breakmecanix. De har senere gitt ut ytterligere to album, I Huset fra 2006 og Marknadens Soldat i 2010.

Timbuktu var i starten av karrieren med i den løst sammensatte rapgruppen Sedlighetsroteln, sammen med blant andre medlemmene i Looptroop og Mobbade barn med automatvåpen. Sedlighetsroteln ga i 2000 og 2001 ut to EPer. Etter utgivelsen av The Botten Is Nådd var det dessuten planer om at han skulle være med i en engelskspråklig "supergruppe" under navnet Animal Farm, bestående av ham selv, Promoe og Chords, men dette prosjektet ble det aldri noe av. Timbuktu har ellers medvirket på låter av OnklP, LidoLido, Madcon og en rekke andre norske og svenske artister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.