Faktaboks

Timbuktu
Jason Michael Bosak Diakité
Født
11. januar 1975, Lund, Sverige
Timbuktu
Timbuktu på Grammisgalan i 2013
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Timbuktu (egentlig Jason Michael Bosak Diakité) er en rapper, komponist, låtskriver, forfatter og programleder fra Lund i Sverige. Timbuktu har gjennom hele 2000-tallet vært en av Nordens mest kjente rappere.

De første årene

Etter å ha rappet i gruppen Excel samt gitt ut en singel og en EP som soloartist på 1990-tallet, albumdebuterte han i 2000 med T2: Kontrakultur på sitt eget plateselskap JuJu Records. Dette var et dobbeltalbum der Timbuktu rappet på svensk på den første delen og engelsk på den andre delen. Hele albumet var produsert av Breakmecanix, som har spilt en sentral rolle i mesteparten av Timbuktus karriere.

Etter T2: Kontrakultur har Diakité i hovedsak rappet på svensk, og hans skånske dialekt har etter hvert blitt et kjennetegn for hans artistiske stil.

Stilskifte og kommersiell storhetstid

Timbuktu kom med sitt andre album W.D.M.D. (Watt's Dö Madderfakking Dill?) i 2002. Lydbildet på dette albumet er markant annerledes fra lydbildet på debuten. Der T2: Kontrakultur var mer beats-basert, er oppfølgeren i større grad preget av at Timbuktu og Breakmecanix blander sjangere, noe som spesielt kan høres i låten Jag drar. Denne miksen mellom hiphop og andre musikksjangere skulle fremover, i likhet med den skånske dialekten, vise seg å bli svært karakteristisk for Timbuktus musikk.

W.D.M.D. vant en Grammis (svensk prisutdeling på linje med Spellemannprisen) for «Årets hiphop/soul», men det var først i 2003 at rapperen skulle få sitt virkelig store gjennombrudd. Dette året ga nemlig Timbuktu ut albumet The Botten Is Nådd, der tittelsporet ble en stor hit både i Sverige og Norge. Albumet gjorde seg også bemerket gjennom flere politiske låter, blant annet Ett brev, der den daværende svenske statsministeren Göran Persson ble adressert med flengende kritikk, og Dynamit, der Timbuktu sammen med Peps Persson harselerte med svensk dobbeltmoral.

Timbuktu fikk på Grammisgalan i 2003 prisen for beste hiphop-album for andre år på rad. Han ble dessuten belønnet med to priser, for årets hiphop-album og årets låt, på den svenske musikkprisen P3 Guld.

I 2005 slapp Timbuktu Alla vill till himmelen men ingen vill dö, og dette albumet ble også kåret til «Årets hiphop/soul» på Grammis-utdelingen. Samtidig fikk han P3 Guld-prisen for beste mannlige artist. Alla vill til himmelen men ingen vill dö solgte til gull både i Norge og Sverige. Albumet er Timbuktus foreløpig største kommersielle suksess her til lands, med 38 uker på VG-lista. Albumet var drevet av flere store hits, og da spesielt tittellåten, som i 2006 ga Timbuktu en ny P3 Guld-pris for årets låt.

To år senere kom Diakité ut med sitt femte studioalbum, Oberoendeframkallande. Albumet gikk inn på første plass på den svenske albumlisten, mens det hadde syvende plass som beste plassering på VG-lista.

I 2008 kom En High 5 & 1 Falafel, et album som ble møtt med blandede kritikker, og som solgte langt mindre enn hans tidligere utgivelser.

Økonomisk svindel og personlige påkjenninger

I 2010 kom det frem at rapperens økonomiske bokfører hadde overført flere millioner kroner til syv ulike selskaper uten at Timbuktu hadde kjennskap til det. Da rapperen sjekket kontoen høsten 2009, var det, i følge svensk presse, kun 100 kroner igjen, ikke 4,9 millioner, som det egentlig skulle vært. Saken utviklet seg til et massesøksmål mot store deler av den svenske musikkeliten, der band som The Hives, Europe og The Ark ble trukket inn.

Den økonomiske svindlersaken dannet, sammen med en rekke andre personlige påkjenninger og nedturer, bakteppe da Timbuktu i 2011 gjorde comeback med albumet Sagolandet. Timbuktu hadde nå signert for EMI, og Sagolandet ble dermed det første albumet fra Timbuktu som ikke kom ut på JuJu Records. Etter kreative motsetninger mellom Diakité og Breakmecanix ble det også til at hans tidligere faste produsentduo ikke deltok på albumet. I stedet var det en rekke andre produsenter som sto bak lyden på skiva, blant annet nordmennene Tommy Tee og Nasty Kutt.

Timbuktus syvende studioalbum er hans foreløpig mest personlige, og det har et tidvis mørkere lydbilde enn tidligere utgivelser. Låten Allsång på gränsen handler om bortgangen til hans stefar, mens den Tommy Tee-produserte Malmö tar et oppgjør med Timbuktus bosted etter de rasistisk motiverte drapene og drapsforsøkene som ble begått av en snikskytter i 2010.

Mest bemerkelsesverdig er imidlertid radiohiten Resten av ditt liv, som handler om rapperens tidligere økonomiske bokfører, og låten Dansa, hvor Timbuktu sammen med de klassiske musikerne Jan Lundgren og Duo Pannacotta bruker en melodi av Franz Schubert som grunnlag for en mørk og trist tekst.

Sagolandet ble godt mottatt av kritikere og publikum i både Sverige og Norge, der albumet oppnådde henholdsvis 2. og 12. plass på de nasjonale albumlistene. Her til lands ble albumet hjulpet av den Susanne Sundfør-gjestede singelen Kapitulera. Timbuktu fikk en Grammis-pris etter Sagolandet for «Årets hiphop/soul» og ble dessuten nominert for «Årets låt» for Resten av ditt liv.

I 2012 ga Timbuktu ut samlealbumet Pusselbitar, og i 2014 kom studioalbumet För livet till Döden. Det foreløpige siste soloalbumet, Du Gamla Du Nya, kom i 2021.

Liveartist

Timbuktu
Timbuktu på Klubb Molto i Södertälje i 2011
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Timbuktu har ord på seg for å holde gode konserter, og i 2005 ble han kåret til årets svenske liveartist på Manifestgalan. Konsertene hans er som regel støttet av bandet Damn!, rapperen Chords og DJ Amato. I 2004 ga Timbuktu ut albumet Live! m/ Damn! som oppsummerte hans svenske turné i tiden etter albumet The Botten Is Nådd. Fire år senere ga Timbuktu ut et nytt livealbum, denne gangen med opptak fra en konsert på Parkteateret på Grünerløkka 22. desember 2007. Timbuktu har også utgitt to samarbeidsprosjekt med hans faste liveband Damn!. I 2012 kom Full ära og i 2018 Kärlekens Blandband, som begge er album bestående av nyinnspilte versjoner av låter som Timbuktu og bandet tidligere har fremført på konserter.

Timbuktu har også utgitt konsert-DVD-en Funken styr våra steg og har hatt konserter på de fleste store skandinaviske festivalene, blant annet Hultsfredfestivalen, Hovefestivalen, Quartfestivalen og Roskildefestivalen.

Priser

I desember 2011 mottok Timbuktu Nordens språkpris. Prisutgiveren Foreningen Norden begrunnet dette med at Diakité «med innlevelse og sosialt engasjement, medvirker til å styrke det skandinaviske språkfellesskapet. På sin skånske dialekt begeistrer han tusenvis av mennesker på tvers av grensene i Norden».

Timbuktu har tidligere blitt kåret til årets svenske tekstforfatter to ganger, i 2003 og 2005, på Grammisgalan og en gang, i 2003, på Manifestgalan. På Manifestgalan, som er en prisutdeling for svenske artister på uavhengige plateselskaper, har han dessuten blitt kåret til årets artist i sjangrene rap, soul og R&B i 2003 og 2008. Totalt har han vunnet syv priser på Grammisgalan og fem priser på P3 Guld. På Kingsizegalan 2012 fikk Timbuktu priser for «Årets soloartist», «Årets låt» og «Årets live». Her har han senere vunnet fem ytterligere priser.

Andre musikalske prosjekter

I 2004 utga Timbuktu og gruppen Helt Off et album med samme navn som gruppen. Helt Off er et skånsk reggaeband bestående av rapperen Chords, Timbuktu og M.O.N.S. fra produksjonsduoen Breakmecanix. De har senere gitt ut ytterligere to album, I Huset fra 2006 og Marknadens Soldat i 2010. Et mer overraskende samarbeid var med den svenske rapperen Mapei, som under navnet Lullabies utga en EP med vuggeviser i 2021.

Timbuktu var i starten av karrieren med i den løst sammensatte rapgruppen Sedlighetsroteln, sammen med blant andre medlemmene i Looptroop og Mobbade barn med automatvåpen. Sedlighetsroteln ga i 2000 og 2001 ut to EP-er. Etter utgivelsen av The Botten Is Nådd var det dessuten planer om at han skulle være med i en engelskspråklig «supergruppe» under navnet Animal Farm, bestående av ham selv, Promoe og Chords, men dette prosjektet ble det aldri noe av. Timbuktu har ellers medvirket på låter av OnklP, LidoLido, Madcon og en rekke andre norske og svenske artister.

Bokutgivelse, teaterstykke og radioprogram

Jason Diakité har hatt en rekke prosjekter utenom musikken. Mest kjent er han for bokdebuten En droppe midnatt fra 2016, som ble en kritikerrost bestselger i både Norge og Sverige. Boken, som er skrevet i samarbeid med Mustafa Can, ledet frem til det Farnaz Arbabi-regisserte teaterstykket En droppe midnatt (2017). Musikken fra teaterstykket ble igjen utgitt som et album i 2018.

Han har også vært programleder i både svenske P1 og P3 og deltok i 2011 på den andre utgaven av musikkprogrammet Så mycket bättre på Sveriges TV4. Her gjorde han suksess med sin versjon av Mikael Wiehes Flickan och kråkan. Han har også figurert flere ganger som seg selv i tegneserien Rocky av Martin Kellerman.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg