Madcon er en engelskspråklig rapduo fra Oslo, bestående av Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam. Duoen har rappet sammen helt siden 1992, men slo først gjennom i 2007, da de fikk en internasjonal hit med Beggin'.

De første årene

Madcon under en opptreden på NRK Lydverket i 2010. Tshawe Baqwa til venstre og Yosef Wolde-Mariam til høyre
/NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Gruppen ble dannet under navnet Mad Conference i 1992, da Baqwa og Wolde-Mariam traff hverandre gjennom felles bekjente. Baqwa brukte tidligere navnet Kapricon, og Wolde-Mariam navnet Critical. De debuterte på plate gjennom en gjesteopptreden på albumet til popgruppen Flava to da Bone i 1996. Duoen innledet på 1990-tallet et samarbeid med musikkprodusent David Eriksen og ble gjennom ham signert på Virgin/EMI. Her ga de i 2000 ut sine to første singler God Forgive Me og O.C. (Oslo City), der førstnevnte ble en hit på NRK P3.

Madcon brøt imidlertid med Virgin før det ble gitt ut noe album, og i 2002 dannet de istedenfor AA Recordings sammen med rapperen Vinni fra Paperboys og manageren Peter Peters. Sommeren samme året fikk Paperboys en kjempehit med Madcon-gjestede Barcelona. Singelen ble Paperboys sitt store gjennombrudd og bidro sterkt til at deres album No Cure for Life, der Madcon gjestet på fire låter, fikk 11 uker på VG-lista Topp 40 og Spellemannprisen for beste hiphop-album.

Debutalbum og gjennombrudd

Debutalbumet It's All A Madcon (2004) ga dem Spellemannprisen og en Topp 20-hit i 2005 med Infidelity, der R&B-sangeren Sofian medvirket. Duoen slo for alvor gjennom i 2007 med singlen Beggin', som hadde vært en hit i 1967 med The Four Seasons. Kombinasjonen soul, pop og rap bidro til at den gikk til topps i Norge, Frankrike, Belgia, Russland og Nederland og ble en Topp 10-hit i Storbritannia, Irland, Østerrike, Sveits og Tyskland. Også singelen Liar ble en suksess i Norge, i likhet med albumene So Dark The Con Of Man (2007) og An InCONvenient Truth (2008).

Madcon framførte sin nye single Glow som et pauseinnslag i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen 2010, samtidig som det ble vist opptak av flere hundre personer fra en rekke land som danset den såkalte flashmob-dansen. Glow ble en stor hit i Norge, Tyskland, Irland og Østerrike. Albumet Contraband (2010) fikk middels kritikk, men gikk sammen med singlen Freaky Like Me til topps i Norge. Også Outrun The Sun (2010. nummer 11 i Norge) ble en hit i Østerrike og Tyskland.

Norskspråklig debut

I 2012 kom Madcon ut med sitt første norskspråklige album, Contakt. Året etter var de imidlertid tilbake på engelsk med albumet Icon, som var gjestet av blant andre Kelly Rowland, Snoop Dogg og Rick Ross. I 2015 fikk de en ny hit med singelen Don't Worry, som var gjestet av den amerikanske sangeren Ray Dalton. I 2018 returnerte de på norsk med Contakt Vol. 2. I likhet med Contakt besto albumet av ulike samarbeid med norsk hiphops fremste artister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg