Göran Persson

Göran Persson av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Göran Persson satt som statsminister i ti år fra 1996 til 2006 for Socialdemokraterna.

av Lena Dahlström. CC BY NC ND 2.0

Göran Persson, svensk politiker fra Socialdemokraterna og statsminister fra 1996 til 2006. Persson var medlem av Riksdagen fra 1979 til 1984 og igjen fra 1991 til 2007. Han var også undervisningsminister fra 1989 til 1991 og finansminister fra 1994 til 1996 i regjeringene til Ingvar Carlsson.

Som finansminister var han ansvarlig for den økonomiske innstramningspolitikken til den nye sosialdemokratiske regjeringen.

Persson var opprinnelig ikke kandidat til stillingen som partileder og statsminister da Ingvar Carlsson kunngjorde sin avgang. Men etter at Mona Sahlin trakk seg, ble Persson overtalt til å stille likevel. På partilandsmøtet mars 1996 ble han valgt til sosialdemokratisk partileder og overtok som statsminister like etter.

Valget 1998 ble sosialdemokratenes dårligste i etterkrigstiden, men Persson fortsatte som statsminister og la om den økonomiske politikken. Foran valget 2002 la Persson opp en valgkamp basert på trygghet og forutsigbarhet, noe som viste seg å ha suksess.

For første gang siden 1968 gikk et regjerende parti frem i et svensk valg; sosialdemokratene kom tilbake med 39,9 prosent av stemmene, og Persson fortsatte som statsminister etter å ha inngått en avtale med Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Persson satte mye av sin personlige prestisje inn på å få et ja-flertall ved folkeavstemningen om euro i Sverige høsten 2003, men lyktes ikke.

Foran valget 2006 var både Persson og sosialdemokratene tydelig preget av regjeringsslitasje, og han drev en uinspirert valgkamp. Persson måtte gå av etter valgnederlaget og trakk seg også som partileder 2007. Samme år trakk han seg også som medlem av Riksdagen.

Han utgav 2007 memoarboken Min väg, mina val.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.