Faktaboks

Susanne Sundfør
Født
19. mars 1986
Susanne Sundfør
Susanne Sundfør på Sentrum Scene 20. november 2014
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Susanne Sundfør er en norsk keyboardist og singer-songwriter som vokste opp i Haugesund. Hennes kunstpop er inspirert av blant annet elektronika, jazz og klassisk musikk. Hun har siden debuten i 2007 utviklet seg til å bli en av de mest sentrale personene i norsk musikkliv og er kjent for å være en kompromissløs artist som ikke tenker genre eller kommersialitet når hun skriver låter.

Hun slo gjennom våren 2007 med debutsinglen Walls, som i likhet med det kritikerroste debutalbumet Susanne Sundfør (2007) nådde 3. plass på VG-lista. Det ga henne Spellemannprisen i klassen for Beste Kvinnelige Artist, men hun bemerket i sin takketale under utdelingen at det ikke burde være noe kjønnsskille. En akustisk nyinnspilling av albumet, der piano og gitar er de eneste instrumentene, ble utgitt i 2008 under tittelen Take One.

Sundførs avanserte kunstpop, vakre stemme, intense pianospill og gode tekster ble videreført på oppfølgeren The Brothel (2010), som var produsert av Lars Horntveth (Jaga Jazzist), ble hyllet som et mesterverk av kritikerne, gikk til topps i Norge og ga henne Spellemannprisen i klassen Årets Populærkomponist. I forkant kom den minneverdige singlen The Brothel, som havnet på andreplass.

I 2011 var hun gjestevokalist på den svenske rapperen Timbuktus hit Kapitulera. Samme år urframførte hun bestillingsverket A Night at Salle PleyelOslo Jazzfestival. Dette ble utgitt som digitalt album på høsten. Susanne Sundfør har også vært keyboardist i indierockbandet Hypertext og spilt på deres album Astronaut Kraut! (2010).

Tredjealbumet The Silicone Veil (2012) var synthdominert og ga henne en liten norsk hit med White Foxes. Samme år sang hun på Röyksopp-hiten Running To The Sea. Hennes fjerde album, Ten Love Songs (2015), var en retur til enklere popmusikk. Det ga henne tre Spellemannpriser: Årets Produsent, Årets Popsolist og Årets Album. Høsten 2017 kom Music For People In Trouble, der hun spiller gitar for første gang. Det ble nominert i to Spellemannprisen-kategorier. På tampen av 2019 kom konsertutgaven, Music For People In Trouble – Live from the Barbican, som var innspilt i London.

Hennes fem låter til dokumentarfilmen Selvportrett ble utgitt på et digitalt album i januar 2020. Samme år kom den norske TV-serien Atlantic Crossing, der hun hadde skrevet musikken.

I april 2023 kom albumet blómi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg