Martin Kellerman

Faktaboks

Martin Kellerman
Født
24. desember 1973, Växsjö, Sverige
Martin Kellerman.
Martin Kellerman.

Artikkelstart

Martin Kellerman er en svensk tegneserieskaper, illustratør og forfatter, best kjent for den selvbiografiske tegneserien Rocky, som han skapte i 1998 og nedla i 2018.

Rocky

Kellerman hadde laget tegneserier for Svenska Serier, svensk Pyton og Svenska Mad da han i 1998 mistet kjæreste, jobb og leilighet. Det ga ham inspirasjon til å la sitt hverdagsliv i Stockholm danne rammen for den selvbiografiske stripeserien Rocky, som raskt nådde et stort publikum via gratisavisen Metro.

Ved å koble den mer sofistikerte og rølpete arven fra amerikanske undergrunnsserier i tradisjonen til Robert Crumb og Charlie Christensens satiriske Arne And med det forutsigbare avisstripeformatet, skapte Kellerman noe med bredere og mer folkelig appell enn de førstnevnte og noe frekkere og mer relevant enn de trygge, amerikanske avisseriene.

Våren 2018 satte Martin Kellerman sluttstrek for Rocky etter 20 år og én måned. Veien mot førtidspensjon begynte da han og to venner snekret og malte interiører til en Rocky-utstilling på Spritmuseum i Stockholm i 2016.

Kellerman koste seg med kunstnerisk kreativitet, fysisk arbeid og håndfaste resultater, men havnet på etterskudd med tegneserien. Da utstillingen åpnet i 2017, var han både overarbeidet og deprimert. Han var gått lei drømmejobben, samtidig som tanken på å gjøre noe annet enn å sitte ved tegnebordet hadde slått rot. Sommeren 2017 kjøpte han et industrilokale på 80 en måls tomt på tettstedet Flen i Södermanland. «Jeg tenker at jeg skal bygge en kunstskole for meg selv der inne, der jeg prøver meg på alt mulig,» sier han i en av de siste Rocky-stripene.

Andre prosjekter

Kellerman har i tillegg gitt ut bøkene So Watcha Sayin' (2006), en samling intervjuer i tegneserieform, og En serietecknares dagbok (2007), som begge er oversatt til norsk. I 2015 debuterte han som romanforfatter, med Allt blir inget (Alt blir ikke noe, 2016), og han laget også vitsetegninger under vignetten Kellermannen, samlet i tre bøker i Sverige 2013–2015.

Han har illustrert boken Too Fast For Love (2004) av skuespilleren Jonas Inde (1967–) og omslaget til Det kunne vært deg (2005), soloalbumet til den norske rapperen OnklP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg