Rocky

Rocky, 1/2003.

Tegneserie

Artikkelstart

Rocky, svensk tegneserie skapt 1998 av Martin Kellerman (født i 1973), og nedlagt i 2018. Serien gikk fast i den svenske gratisavisen Metro og hadde også sitt eget blad i Sverige og Norge. Tegneserien er også oversatt til norsk og 14 andre språk.

Bikkje på damejakt

Serien handler om en meget menneskelig hund på stadig damejakt på by'n, han drikker for mye alkohol og er opptatt av hiphop, skitsnakk og reising. Serien er selvbiografisk, inspirert av svenske Arne And og amerikanske serieskapere som Peter Bagge og Joe Matt.

Kellerman innrømmer at han både kamuflerer og manipulerer virkeligheten. Alle figurene opererer i dyreham og under falskt navn, og iblant må hans nærmeste venner «spille» rollen til folk som ikke vil være med i stripene for at Kellerman skal få fortalt de historiene han ønsker.

Bøker og teater

Suksessen skyldes trolig at serien skildrer et ikke uvanlig miljø for til dels godt voksen ungdom, felles for mange storbyer, samtidig som Kellerman bare fortsetter å skildre sin hverdag gjennom 20-, 30- og nå 40-årene. I utgangspunktet var Rocky en alkoholdynket Venner for livet for den skandinaviske hiphopgenerasjonen, mens den med årene utviklet seg til en slags Seinfeld for voksne som nekter å bli voksne.

I Sverige ble serien utgitt kronologisk i bokform, totalt 34 utgaver, som også er samlet i tre kjempebøker. Teaterstykket Rocky – The Big Payback ble en stor suksess i Stockholm i 2000, og er også satt opp i Norge, og det er laget korte animasjonsfilmer med figuren.

I Norge

I den norske versjonen, oversatt og tilrettelagt av Dag Gravem, er Rocky flyttet fra Stockholm til Oslo, og svenske utesteder erstattet med oslosteder som Last Train, Headon, Texburger og så videre.

I Norge fikk serien eget hefte i 2002 på Bladkompaniet, siden utgitt av Schibsted (2004–2006), Egmont (2007–2012) og 2013–2018 av Bestselgerforlaget. Den gikk også i bladet Pondus og Dagbladet, samt fire andre papiraviser og to nettsteder (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg