Rocky

Rocky, 1/2003.

Tegneserie av . Gjengitt med tillatelse

Rocky, svensk tegneserie skapt 1998 av Martin Kellerman (født 1973). Serien har gått fast i den svenske gratisavisen Metro og har dessuten sitt eget månedsmagasin i Sverige, der den også har solgt rundt en halv million bøker. Tegneserien er også oversatt til norsk og 14 andre språk.

Serien handler om en meget menneskelig hund som stadig er på damejakt på by'n, drikker for mye alkohol og er opptatt av hiphop, skitsnakk og reising. Serien er selvbiografisk, inspirert av svenske Arne And og amerikanske serieskapere som Peter Bagge og Joe Matt. Kellerman innrømmer at han både kamuflerer og manipulerer virkeligheten. Alle figurene opererer i dyreham og under falskt navn, og iblant må hans nærmeste venner «spille» rollen til folk som ikke vil være med i stripene for at Kellerman skal få fortalt de historiene han ønsker.

Suksessen skyldes trolig at serien skildrer et ikke uvanlig miljø for til dels godt voksen ungdom, felles for mange storbyer, samtidig som Kellerman bare fortsetter å skildre sin hverdag gjennom 20-, 30- og nå 40-årene. I utgangspunktet var Rocky en alkoholdynket Venner for livet for den skandinaviske hiphopgenerasjonen, mens den med årene utviklet seg til en slags Seinfeld for voksne som nekter å bli voksne.

I Sverige utgis serien kronologisk i bokform, per 2017 totalt 33 utgaver. Teaterstykket Rocky – The Big Payback ble en stor suksess i Stockholm i 2000, og er også satt opp i Norge, og det er laget korte animasjonsfilmer med figuren.

I Norge

I den norske versjonen, oversatt og tilrettelagt av Dag Gravem, er Rocky flyttet fra Stockholm til Oslo, og svenske utesteder erstattet med oslosteder som Last Train, Headon, Texburger og så videre.

I Norge fikk serien eget hefte i 2002 på Bladkompaniet, siden utgitt av Schibsted (2004–2006), Egmont (2007–2012) og siden 2013 av Bestselgerforlaget. Den går også blant annet i bladet Pondus og Dagbladet, samt fire andre papiraviser og to nettsteder (2017).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg