Sjunkhatten

Sjunkhatten nasjonalpark og Rago nasjonalpark (oransje). Kartet viser også landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt).

Sjunkhatten
Lisens: CC BY SA 3.0

Sjunkhatten nasjonalpark er en nasjonalpark nordøst for Bodø by i Nordland, i kommunene Bodø, Fauske og Sørfold.

Faktaboks

Også kjent som
Dávga

Her ligger fjellet Sjunkhatten (1185 meter over havet), som har gitt navn til nasjonalparken. Den ble opprettet i 2010 og er blant våre mindre nasjonalparker, med et totalareal på 417 kvadratkilometer. Parken er et populært friluftsområde på grunn av sin nærhet til Bodø med omegn.

Landskap

Nasjonalparken er dominert av markante fjellpartier brutt av dype fjorder og vide skogområder og brede dalbotner. Det er mange elver og fosser som bidrar til et skiftende og levende landskap. Landskapet er preget av spisse topper, bratte fjellsider og dype fjorder som skjærer seg inn i landskapet.

Geologi

Sjunkhatten
Utsikt over Sjunkfjorden mot Sjunkhatten (t.v.) og Skeistinden (t.h.) Toppene representerer de to vanligste bergartene i nasjonalparkens vestre del, henholdsvis metamorf arkose og gneis, begge harde og næringsfattige bergarter.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Geologien er sterkt skiftende, noe som gir tydelige utslag på vegetasjonen. Den vestlige delen av parken er dominert av kvartsitt og granitt som er sure bergarter som gir et fattig jordsmonn. I den østlige delen, nord for Valnesfjorden er langsgående striper av glimmerskifer og marmor. Dette gir et rikere jordsmonn og frodig vegetasjon, særlig fordi nedbøren er høy i området.

Dyreliv

Dyrelivet er ikke spesielt rikt, noe som skyldes nærheten til bebygde områder på sørsiden og de store skogløse fjellområdene. Fuglelivet er derimot mer artsrikt med havørn som den kanskje flotteste representanten foruten flere rødlistete arter. Både rein og sau beiter i nasjonalparken.

Planteliv

Det er særlig i de østlige områdene med skifer og marmor plantelivet er godt utviklet med frodige kratt og en artsrik flora.

Biodiversitet

Parken har nokså lav biodiversitet, noe som dels skyldes nærheten til tett befolkete områder og dels store partier med en sur og hard bergart som gir lite og dårlig jordsmonn. Bare helt i øst, på de basiske bergartene blant annet en stripe med marmor, finner vi høyere biodiversitet både av planter og fugler.

Tilgjengelighet

Nasjonalparken ligger inntil en av Nordlands tettest befolkede regioner, og er derfor mye benyttet som friluftsområde, både sommer og vinter. Det er flere merkede turstier, noe som gjør parken lett tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg