Sjunkhatten nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger nord for Bodø i Nordland i kommunene Bodø, Fauske og Sørfold . Parken ble opprettet 5. februar 2010. Den er 417 kvadratkilometer stor, hvorav 41 er marine.

Nasjonalparken er dominert av markante fjellpartier brutt av dype fjorder og vide skogområder og brede dalbotner. Det er mange elver og fosser som bidrar til et skiftende og levende landskap. Landskapet er preget av spisse topper, bratte fjellsider og dype fjorder som skjærer seg inn i landskapet.

Geologien er sterkt skiftende, noe som gir tydelige utslag på vegetasjonen. Den vestlige delen av parken er dominert av kvartsitt og granitt som er sure bergarter som gir et fattig jordsmonn. I den østlige delen, nord for Valnesfjorden er langsgående striper av glimmerskifer og marmor. Dette gir et rikt jordsmonn og frodig vegetasjon, særlig fordi nedbøren er høy i området.

Dyrelivet er ikke spesielt rikt, noe som skyldes nærheten til bebygde områder på sørsiden og de store skogløse fjellområdene. Fuglelivet er derimot rikere med havørn som den kanskje flotteste representaten foruten flere rødlistete arter. Både rein og sau beiter i nasjonalparken.

Det er særlig i de østlige områdene med skifer og marmor plantelivet er godt utviklet med frodige kratt og en artsrik flora.

Nasjonalparken ligger inntil en av Nordlands tettest befolkede regioner, og er derfor mye benyttet som friluftsområde, både sommer og vinter. Det er flere merkede turstier noe som gjør parken lett tilgjengelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.