Sitting Bull

Faktaboks

Sitting Bull

Tȟatȟáŋka Íyotake. Født Hoka Psice (Hoppende Grevling)

Uttale
sˈitting bull
Født
1831, Grand River, Dakota Territory
Død
15. desember 1890, Standing Rock Indian Reservation, Sør-Dakota
Levetid - kommentar
Omtrentlig fødselsår
Sitting Bull
.

Artikkelstart

Sitting Bull var en høvding av hunkpapa-folket i Nord-Amerika, en undergruppe av teton-lakotastammen (se lakota). Han var en beryktet kriger allerede som ung mann, og på slutten av 1860-årene ble han overhode for hunkpapa-gruppen. Likevel var det særlig som fredsstifter og megler han vant innflytelse, og han ble snart lakotaenes åndelige leder.

De hvite nybyggernes ekspansjon vestover på slettelandet ble foreløpig stanset i slutten av 1860-årene, og etter forhandlinger mellom urfolkene og regjeringen ble den såkalte Laramie-traktaten undertegnet i 1868.

Avtalen innebar at lakota, cheyenne og arapaho skulle få et forholdsvis stort reservatområde i det vestlige Sør-Dakota. Sitting Bull tok imidlertid avstand fra avtalen, og den ble stadig brutt av de hvite etter at det ble funnet gull i Black Hills tidlig i 1870-årene. Samtidig drev hvite jegere en hensynsløs nedslakting av bisonen, noe som ødela urfolkenes livsgrunnlag.

Da regjeringen i 1875 beordret lakotaene til å flytte til reservater på et par måneders varsel, brøt det ut åpen krig.

25. juni 1876 ledet Sitting Bull sammen med Crazy Horse styrker av lakota, cheyenne og arapaho i slaget ved Little Bighorn River, hvor general George Custer ble drept og hans kavaleriavdeling tilintetgjort. Regjeringen svarte med å sette inn stadig nye styrker mot urfolkene.

I 1877 flyktet Sitting Bull og restene av hunkpapa-gruppen til Canada, men heller ikke her fant de akseptable levekår, og i 1881 vendte de tilbake til USA, hvor Sitting Bull overgav seg til myndighetene. Etter to år i fangenskap fikk han slutte seg til sine stammefrender. I 1885 ble han engasjert av William Cody (kjent som Buffalo Bill), til å reise på turné i Bills Wild West Show. Sitting Bull var nå uskadeliggjort og kunne feires som den fargerike «helt» og Custers banemann.

I 1887 vendte Sitting Bull imidlertid tilbake til reservatet for på ny å arbeide for lakotaenes sak. I 1889 ledet han en lakota-delegasjon til Washington for å forhandle om bedre betingelser for salg av urfolks jord til regjeringen. Sitting Bull var selv motstander av jordsalget, men fikk ikke sine stammefrender med seg.

I 1890 nådde paiute-profeten Wovokas Ghost Dance-vekkelse også slettelandsfolkene. Sitting Bull var skeptisk, men lot sine folk ta del i dansen. Uroen omkring denne religiøse bevegelsen ble mistolket av de hvite, og en avdeling indianske «politimenn» ble sendt for å arrestere Sitting Bull, som ble antatt å stå bak planer om et opprør. Under håndgemenget som oppstod da han nektet å følge med politiet, ble han skutt og drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Odd Bergstøl

Kort, men konsis framstilling. Det eneste jeg savner er hans Lakotanavn, Tatanka Yotanka, Sittende Okse

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg