Black Hills, skogkledd fjellområde i USA, på grensen mellom South Dakota og Wyoming. Hever seg i gjennomsnitt ca. 900 m over slettelandet, høyeste topp er Harbey Peak, 2207 moh. Rike forekomster av gull ble oppdaget i 1874, og området opplevde et gull-rush, selv om landet var gitt til Dakota-indianerne (Sioux) ved Laramie-traktaten 1868.

På Mount Rushmore er hodene til de amerikanske presidentene Jefferson, Washington, Lincoln og Th. Roosevelt hogd ut i fjellet, som gigantiske skulpturer, av den danskættede Gutzon Borglumm (og fullført av sønnen, Lincoln, 1941), se Mount Rushmore National Memorial. Siden 1970-årene, som et svar fra indianerne på Mt. Rushmore-monumentet, begynte skulptøren Korczak Ziolkowski i 1948 arbeidet med å sprenge ut en skulptur av dakota-høvdingen Crazy Horse i Thunderhead Mountain, noen kilometer unna Mt. Rushmore. Dette vil bli verdens største skulptur, 172 m høy og 195 m lang og vil vise Crazy Horse til hest. Prosjektet har vært omstridt. Indianske kritikere anser det å være i strid med tradisjonell indiansk filosofi som krever respekt for naturen og som ikke tillater avbilding av mennesker. Kritiske røster fra storsamfunnet mener monumentet, på grunn av sin størrelse, stiller Mt. Rushmore-monumentet i skyggen. Andre ser prosjektet som en innbringende PR-jippo for Ziolkowski-familien og at bare en liten del av inntektene tilfaller indianerne selv. Skulptøren selv døde i 1974, men arbeidet fortsettes av hans enke og syv av hans ti barn. I november 2003 ble hestehodets øvre del avslørt.

Black Hills (Paha Sapa) er hellige fjell for Dakota-(Sioux-) indianerne.

I 1969 ble en tro kopi av Borgund stavkirke innviet i Black Hills. Farmerbefolkningen i området har et sterkt innslag av nordmenn, mange fra Vestlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.