Black Hills

Crazy Horse minnesmerke har vært under konstruksjon siden 1948.
.
Lisens: CC BY 2.0
Needles Highway med Needles Eye tunnel og andre naturattraksjoner er en populær turistrute som går gjennom Custer State Park i Sør-Dakotas Black Hills.
.
Lisens: CC BY 2.0

Black Hills er et skogkledd fjellområde i USA, på grensen mellom South Dakota og Wyoming. Fjellområdet hever seg i gjennomsnitt ca. 900 meter over slettelandet, høyeste topp er Harbey Peak, 2207 moh. Rike forekomster av gull ble oppdaget i 1874, og området opplevde et gullrush, selv om landet var gitt til dakota-urfolk (sioux) ved Laramie-traktaten av 1868.

Faktaboks

uttale:
blæk hilz
etymologi:
engelsk, ‘svarte åser’

På Mount Rushmore er hodene til de amerikanske presidentene Thomas Jefferson, George Washington, Abraham Lincoln og Theodor Roosevelt hogd ut i fjellet, som gigantiske skulpturer, av den danskættede Gutzon Borglum (og fullført av sønnen, Lincoln, 1941). Siden 1970-årene, som et svar fra urbefolkningenMount Rushmore-monumentet, begynte skulptøren Korczak Ziolkowski i 1948 arbeidet med å sprenge ut en skulptur av dakota-høvdingen Crazy Horse i Thunderhead Mountain, noen kilometer unna Mount Rushmore. Dette vil bli verdens største skulptur – 172 meter høy og 195 meter lang – og vil vise Crazy Horse til hest. Prosjektet har vært omstridt. Kritikere anser det å være i strid med tradisjonell urfolk-filosofi som krever respekt for naturen og som ikke tillater avbilding av mennesker. Kritiske røster fra storsamfunnet mener monumentet, på grunn av sin størrelse, stiller Mount Rushmore-monumentet i skyggen. Andre ser prosjektet som en innbringende PR-jippo for Ziolkowski-familien og at bare en liten del av inntektene tilfaller urbefolkningen selv. Skulptøren selv døde i 1982, men arbeidet ble videreført av hans enke og syv av hans ti barn. I november 2003 ble hestehodets øvre del avslørt.

Black Hills (Paha Sapa) er hellige fjell for dakota-urfolk.

I 1969 ble en tro kopi av Borgund stavkirke innviet i Black Hills. Farmerbefolkningen i området har et sterkt innslag av nordmenn, mange fra Vestlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg