Black Hills er et skogkledd fjellområde i USA, på grensen mellom South Dakota og Wyoming. Fjellområdet hever seg i gjennomsnitt ca. 900 meter over slettelandet, høyeste topp er Harbey Peak, 2207 moh. Rike forekomster av gull ble oppdaget i 1874, og området opplevde et gullrush, selv om landet var gitt til dakota-urfolk (sioux) ved Laramie-traktaten av 1868.

På Mount Rushmore er hodene til de amerikanske presidentene Thomas Jefferson, George Washington, Abraham Lincoln og Theodor Roosevelt hogd ut i fjellet, som gigantiske skulpturer, av den danskættede Gutzon Borglum (og fullført av sønnen, Lincoln, 1941). Siden 1970-årene, som et svar fra urbefolkningenMount Rushmore-monumentet, begynte skulptøren Korczak Ziolkowski i 1948 arbeidet med å sprenge ut en skulptur av dakota-høvdingen Crazy Horse i Thunderhead Mountain, noen kilometer unna Mount Rushmore. Dette vil bli verdens største skulptur – 172 meter høy og 195 meter lang – og vil vise Crazy Horse til hest. Prosjektet har vært omstridt. Kritikere anser det å være i strid med tradisjonell urfolk-filosofi som krever respekt for naturen og som ikke tillater avbilding av mennesker. Kritiske røster fra storsamfunnet mener monumentet, på grunn av sin størrelse, stiller Mount Rushmore-monumentet i skyggen. Andre ser prosjektet som en innbringende PR-jippo for Ziolkowski-familien og at bare en liten del av inntektene tilfaller urbefolkningen selv. Skulptøren selv døde i 1982, men arbeidet ble videreført av hans enke og syv av hans ti barn. I november 2003 ble hestehodets øvre del avslørt.

Black Hills (Paha Sapa) er hellige fjell for dakota-urfolk.

I 1969 ble en tro kopi av Borgund stavkirke innviet i Black Hills. Farmerbefolkningen i området har et sterkt innslag av nordmenn, mange fra Vestlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.