George Armstrong Custer

Faktaboks

George Armstrong Custer
Uttale
kˈʌstə
Født
5. desember 1839, New Rumley, Ohio, USA
Død
25. juni 1876, Little Bighorn River, Montana, USA
Allerede 23 år gammel ble George Armstrong Custer midlertidig generalmajor i kavaleriet under den amerikanske borgerkrigen. Her er han avbildet rundt 25 år gammel.

Artikkelstart

George Armstrong Custer var en amerikansk offiser. Allerede 23 år gammel ble han midlertidig generalmajor i kavaleriet og sjef for en brigade frivillige på nordstatenes side i borgerkrigen. Han ble kalt «boy general» og det gikk frasagn om hans mot.

Slaget ved Little Bighorn

George Armstrong Custer deltok i staben til general Fitz-John Porter under slaget om Virginia-halvøya under borgerkrigen i 1862. Custer ligger fremst til høyre, 22 år gammel.

Custer ledet i 1866–1871 som oberstløytnant operasjonene mot urbefolkningen i Kansas, Nebraska og Colorado, blant annet massakren av cheyennene ved Washita River i 1868. Denne perioden skildret han i boken My Life on the Plains (1874). Fra 1873 deltok Custer i krigen mot dakotaene (sioux), og gikk ved Little Bighorn River i Montana med fem kavalerikompanier mot dakotaenes hovedstyrke ledet av Sitting Bull og Crazy Horse. Her falt han med alle sine menn.

Custers eventyrlige karriere og hans fall i et av de mest omtalte slag i amerikansk historie, har gitt ham en nærmest legendarisk stilling. En hest, Comanche, var den eneste som overlevde slaget ved Little Bighorn, og i flere år ble den sadlet og deltok i kavaleriets parader.

Filmatiseringer

Custer har også vært myteomspunnet i filmer og bøker. Den mest kjente filmen om Custer er kanskje The Santa Fe Trail (1940), med Ronald Reagan som Custer og Errol Flynn som Jeb Stuart. Andre filmatiseringer er Little Big Man (1970), med Robert Mulligan som en noe forskrudd Custer; samt de mer ordinære Little Big Horn (1951) med Beau Bridges og Custer of the West (1967) med Robert Shaw.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg