cheyenne

Artikkelstart

Cheyenne er et algonkintalende nordamerikansk urfolk som opprinnelig levde av jakt og villris-sanking ved de vestre Great Lakes, antagelig i nærheten av Lake Superior.

Faktaboks

Uttale
ʃaiˈen
Etymologi
fra sioux sjahi’ena, ‘folk av fremmed tungemål’

Mot slutten av 1600-tallet ble de drevet vestover av naboer som hadde skaffet seg skytevåpen fra de hvite. De slo seg ned ved Red River, og kom litt senere i kontakt med bofaste mandan, hidatsa og arikara ved øvre Missouri River. Fra dem tok de opp jordbruk og landsbybosetning (i store jordhytter).

Omkring 1770 ødela ojibwaene en av de største cheyennelandsbyene i North Dakota, og snart kom cheyennene også i konflikt med dakotaene. I tillegg til alt dette herjet en koppeepidemi i stammen. På denne tiden var hesten introdusert i området (1760); noe senere kom geværet. Cheyennene skaffet seg hester, gav opp landsbylivet og gikk over til bisonjakt og et nomadisk levesett.

De var nå organisert i 10 flokker eller understammer («bands»), som hver vår samlet seg for å feire soldansfesten. Fra omkring 1850 var de dessuten delt i en nordlig og en sørlig gren.

1857–79 lå cheyennene stadig i strid med nybyggere, gullsøkere og den amerikanske hæren. Sammen med arapaho, kiowa, comanche og forskjellige dakotagrupper kjempet de for sine jaktmarker og sin eksistens. Cheyennene var med i slaget ved Little Bighorn i 1876, der general Custer falt og det 7. kavaleri ble utslettet, men dette var etter at de selv hadde lidd smertelige tap i massakrene ved Ash Hollow (1855), Sand Creek (1864) og Washita (1868).

Etter en rekke dramatiske og tragiske begivenheter, med deportasjon til Indianerterritoriet i Oklahoma og flukt nordover igjen (se Little Wolf), måtte de i 1879 bøye seg for overmakten og bosette seg på reservater. De talte da i alt ca. 5500 mennesker. I 1930 var de redusert til 2700, men ved inngangen til 2000-tallet talte de nordlige cheyenne i Montana ca. 6500 og de sørlige i Oklahoma ca. 7500. På reservatene arbeides det aktivt for å bevare språket og styrke kulturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg