crow

Artikkelstart

Crow er en indianerstamme fra slettelandet i USA, tilhørende sioux-familien, makro-sioux språkphylum. Språklig og historisk er crow nært forbundet med hidatsa ved øvre Missouri, og antagelig var de opprinnelig mer bofaste, idet de kombinerte jordbruk med sesongjakt på bison.

Faktaboks

Uttale
krou
Etymologi
engelsk ‘kråke’, via fransk av absaróke, ‘kråke, spurvehauk’, med avledet betydning ‘fuglefolk’

Etter at hesten ble innført i området på begynnelsen av 1700-tallet, trakk stammen vestover. Som nomader og jegere streifet de om langs Yellowstone-elven og bielven Bighorn inn i Wyoming. Allerede i 1868 lot crow seg overtale til å slå seg ned på et reservat i det sørøstre Montana. Den opprinnelige befolkningen er anslått til 4000–5000. I 1991 var det 8 500 registrerte stammemedlemmer.

Crow var dyktige ryttere og hadde, i likhet med de andre slettelandsindianerne, stolte krigertradisjoner. De var fiender av dakotaene, og lot seg verve som speidere for regjeringstroppene under de store «indianerkrigene» på midten og slutten av 1800-tallet.

I likhet med mandan og hidatsa er crow tradisjonelt matrilineært organisert i klaner og fratrier. Stammen satser nå på moderne utdannelse, samtidig som kultur og tradisjoner ivaretas. Stammens myndigheter forvalter de anerkjente rettighetene til jord og resurser, inklusive kull og mineraler. Jordbruksland leies ut til hvite bønder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg